Zemlbába (žemlovka)
Ingredience
- 8 housek žemlí
- 10 jablíček
- skořice
- trochu mléka
- 1 vejce
- rozinky
- 1 vanička tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- kousek másla na vymazání pekáče
- kousek másla navrch žemlovky
Instrukce
- Nejprve si vymažeme pečící formu kouskem másla.
- Do mísy si nalijeme trochu mléka, zašleháme do něj vejce.
- Housku (pečivo) si pokrájíme na plátky a namáčíme v mléce,
- pokládáme vedle sebe do pekáčku.
- Jablka nastrouháme, zasypeme skořicí. Když jsou sladká, není třeba ani cukr.
- Dáme vrstvu jablek na žemle.
- Tvaroh si smícháme s vanilkovým cukrem a dáme na jablka.
- Na to zase vrstvu jablek, do kterých jsme zamíchali rozinky.
- Poslední vrstva jsou zase plátky žemle, namočené v mléce.
- Nahoru dávám kousíčky másla, aby houska pěkně křupala.
- Dáme zapéci do trouby, cca na 170°C asi ba půl a 3/4 hodiny.
- Horní vrstva je hezky zlatá.
Mňam
jablíčka jsou, brzy zase udělám…
Zemlbábu máme moc rádi.
Nadi, z rovna včera jsem říkala manželovi – proč tuhle dobrotu neděláme častěji? Není tam nic nezdravého, a fakt jsme si pochutnali… Takže brzy ji zase udělám… jablíček letos máme hodně.
Leničko, o víkendu jsme si s manželem od jeho tatínka přivezli celý košík jablíček. A manžel vyjádřil přání, že bychom mohli uvařit žemlovku. 😀 Nicméně já jsem tohle jídlo nikdy neměla ráda, ač je to divné, když jsou v něm samé dobré věci…
já ji fakt dělám málokdy, ale je to dobrota. Anetko, nemusíš dávat klasickou housku, ale třeba vánočku nebo loupáky, celozrnné pečivo. V podstatě je jedno, jaké použiješ pečivo, ale jablíčka se skořicí a rozinkami, tvaroh, to jsou samé laskominy 🙂
Omlouvám se, ale to je jediné jidlo, kt. Nemusím.
Já se připojuju. A je to asi divné, když jsem jinak milovník sladkého.
Neli, to je v pohodě, nemůžeme mít všichni rádi všechno 🙂