Jarní zelený salát s vejcem a chřestem

Vytisknout recept
Tak je tady jaro a to přímo svádí k tomu, aby se nám i talíře zazelenaly. 😉 Navíc brzy začíná chřestová sezóna!

Chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nebude český, čili bude méně čerstvý. 
Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza.
Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho. 
zeleného chřestu lehký ohyb naopak není na škodu, ale opět platí, že v místě, kde při ohybu chřest praskne, odělujete část k přímé konzumaci a konec stonku, který je tuhý a hodí se do vývaru, ale ne k jídlu.
 

Postup přípravy:

  • Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.
  • U omytého chřestu odlomíme dřevnaté konce a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a octa asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka. Hned zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Vychladlý jej nakrájíme na větší špalíčky
  • Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy špenátu zbavíme tužších stonků.
  • Jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.
  • Z oleje, citrónové šťávy a medu připravíme dresink
  • Na talíře rozdělíme listy salátů, cibulku, chřest, hrášek, promícháme s dresinkem. Nahoru ozdobíme vejcem.

Tip:

Výborný je tento salát se ztraceným vejcem, ale přípravu to nepatrně prodlouží.
V době chřestu, kdy jsou hrachové lusky mladé, dávám je celé, jen překrojené napůl. Místo hrášku je možné dát i fava fazole.
 
4ks - Vejce
10ks - Zelený chřest
300g - Rukola
200g - Baby špenát
100g - Polníček
2ks - Jarní cibulka
1hrst - Čerstvý zelený hrášek (nebo zelené boby)
ks - Olivový olej, citrónová šťáva, med, sůl, pepř
příprava - 15 minut
vaření - 8 minut
Kategorie Salát
Uvařila PetraHorníková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account