Go Back
+ servings

Zemlbába (žemlovka)

Vytisknout recept
Když se doma sejde více jablíček, je jedna z variant, jak je použít, výroba žemlovky. Dělám ji jednou 2 x za rok, a vždy si na ní pochutnáme. (poznámka: foto jsem si půjčila na netu, moje se nepovedlo).
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4 porce
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 8 housek žemlí
  • 10 jablíček
  • skořice
  • trochu mléka
  • 1 vejce
  • rozinky
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • kousek másla na vymazání pekáče
  • kousek másla navrch žemlovky

Instrukce

  • Nejprve si vymažeme pečící formu kouskem másla.
  • Do mísy si nalijeme trochu mléka, zašleháme do něj vejce.
  • Housku (pečivo) si pokrájíme na plátky a namáčíme v mléce,
  • pokládáme vedle sebe do pekáčku.
  • Jablka nastrouháme, zasypeme skořicí. Když jsou sladká, není třeba ani cukr.
  • Dáme vrstvu jablek na žemle.
  • Tvaroh si smícháme s vanilkovým cukrem a dáme na jablka.
  • Na to zase vrstvu jablek, do kterých jsme zamíchali rozinky.
  • Poslední vrstva jsou zase plátky žemle, namočené v mléce.
  • Nahoru dávám kousíčky másla, aby houska pěkně křupala.
  • Dáme zapéci do trouby, cca na 170°C asi ba půl a 3/4 hodiny.
  • Horní vrstva je hezky zlatá.