Zdravý a chutný koláč
Ingredience
- 1 hrnek špaldová mouka
- 1 hrnek celozrnná mouka
- 1/2 hrnek třtinový cukr
- 1 ks prášek do pečiva
- 2 ks vejce
- 1 hrnek mléko
- 1/2 hrnek olej
- 2 ks tvaroh
- 1 ks vanilkový cukr
- ovoce čerstvé nebo kompotované
- drobenka
Instrukce
- Dneska jsem měla velkou chuť na jahodový koláč, a tak jsem vyrazila do města pro jahody. Naštěstí jsem sehnala kilovou bedýnku za krásných 60 Kč. Dva tvarohy s dneska končící dobou spotřeby byly v lednici, a tak jsem mohla začít improvizovat.Mám ráda hrnkové pečení, takže jsem jen vyměnila polohrubou mouku za špaldovou a celozrnnou... Postup:1 hrnek špaldové a 1 hrnek celozrnné mouky vysypete do mísy, přidáte cukr a prdopeč, pak olej a malinko přihřáté mléko, nakonec celá vejce. Těsto umícháte a vlijete na plech s pečícím papírem.V jiné míse si smícháte tvarohy s vanilkovým cukrem a trochou hnědého cukru, případně s mlékem (já používám vždy tvaroh v alobalu)a tím potřete koláč. Na to naskládáte ovoce, já jsem dneska dala jahody a banán. A nakonec posypete drobenkou.Drobenka podle mne: do kastrůlku dám asi půlku Hery, nechám rozpustit a pak přidám mouku a cukr a míchám, aby se utvořila drobenka.Dáte upéci do trouby na 170°C cca na 40 - 45 minut. Špaldová mouka vytvoří tmavý spodek koláče, tvaroh světlý a tak je buchta zajímavá i barevně. Dobrou chuť přeje Hudlenka