Vynikající hruškový koláč
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla změklého
- 100 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 4-5 zralých hrušek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Instrukce
- Ve velké míse smíchejte mouku, bílý cukr, špetku soli a kypřicí prášek.
- Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Může to chvíli trvat, než se těsto spojí dohromady.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
- Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
- V malé misce smíchejte hnědý cukr, skořici a hřebíček.
- Troubu předehřejte na 180°C. Formu na koláč vymažte tukem a vysypte moukou.
- Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na velikost formy a poté jím vyložte dno a okraje formy.
- Na těsto rovnoměrně rozložte plátky hrušek. Posypte směsí hnědého cukru a koření.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud není koláč zlatavý a hrušky jsou měkké.
- Nechte koláč trochu vychladnout v formě, poté opatrně vyjměte.
- Koláč podávejte teplý nebo vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.