Vynikající hruškový koláč

Vytisknout recept
Tento hruškový koláč je skvělým řešením pro nastávající chladné podzimní večery, kdy se chcete hřát nejen u teplého nápoje, ale i u lahodného kousku svého domácího pečení.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jitka Kratochvílová (Joudi de la Cour)

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla změklého
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 4-5 zralých hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Instrukce

  • Ve velké míse smíchejte mouku, bílý cukr, špetku soli a kypřicí prášek.
  • Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Může to chvíli trvat, než se těsto spojí dohromady.
  • Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
  • Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  • V malé misce smíchejte hnědý cukr, skořici a hřebíček.
  • Troubu předehřejte na 180°C. Formu na koláč vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na velikost formy a poté jím vyložte dno a okraje formy.
  • Na těsto rovnoměrně rozložte plátky hrušek. Posypte směsí hnědého cukru a koření.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud není koláč zlatavý a hrušky jsou měkké.
  • Nechte koláč trochu vychladnout v formě, poté opatrně vyjměte.
  • Koláč podávejte teplý nebo vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

Notes

Zdroj: rodinný recept od Jitky Kratochvílové
Foto: Shutterstock.com
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account