Ve velké míse smíchejte mouku, bílý cukr, špetku soli a kypřicí prášek.
Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Může to chvíli trvat, než se těsto spojí dohromady.
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
V malé misce smíchejte hnědý cukr, skořici a hřebíček.
Troubu předehřejte na 180°C. Formu na koláč vymažte tukem a vysypte moukou.
Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na velikost formy a poté jím vyložte dno a okraje formy.
Na těsto rovnoměrně rozložte plátky hrušek. Posypte směsí hnědého cukru a koření.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud není koláč zlatavý a hrušky jsou měkké.
Nechte koláč trochu vychladnout v formě, poté opatrně vyjměte.
Koláč podávejte teplý nebo vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.