Velikonoční jidáše
Ingredience
- Těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažné smetany dá se nahradit mlékem
- 125 g změklého másla
- 3 žloutky pokojové teploty
- 70 g třtinového cukru
- kůra z bio citronu
- semínka z půlky vanilkového lusku
- 25 g droždí
- špetka soli
- 1 prošlehané vejce na potření jidášů
- Na dokončení
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
Instrukce
- První si vyrobíme kvásek - droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany, lžíci cukru a mouky, rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít.
- Než vám vzejde kvásek, vyšlehejte žloutky s máslem (stejné teploty) a cukrem do pěny, zašlehejte i citronovou kůru a vyškrábané semínka z vanilkového lusku či vanilkový cukr.
- Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit.
- Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout.
- Nakynulé těsto si rozdělte zhruba na 20 dílků a postupně tvarujte jidášky.
- Nechte ještě chvíli kynout, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
- Ještě horké potírejte rozpuštěným medem, do kterého jste přidali máslo a rum.
Super, krásné, jidáše jsem nikdy neměla…
Děkuji za pochvalu, to potěší.
Jidáše jsem nikdy nezkoušela, ale ty tvoje nemají chybu. Dnes nám velmi přišly vhod.
Děkuji, jsem ráda, že chutnaly. Já se do nich pustila poprvé a kupodivu to zas až taková věda není….
Vypadají krásně. Jidáše jsem ještě nepekla.
Děkuji za pochvalu, byla to má včerejší premiéra, měla jsem radost, že mi takto pěkně vyšly.
Jidáše pekla moje babička. Vynikající záležitost! Kek snídani i jako sladká večeře. Suché, i s máslem nebo domácí marmeládou. 🙂
Já je včera zkoušela v životě poprvé, právě jsem si je pamatovala z dětství, když je dělávala moje babička..