První si vyrobíme kvásek - droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany, lžíci cukru a mouky, rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít.
Než vám vzejde kvásek, vyšlehejte žloutky s máslem (stejné teploty) a cukrem do pěny, zašlehejte i citronovou kůru a vyškrábané semínka z vanilkového lusku či vanilkový cukr.
Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit.
Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout.
Nakynulé těsto si rozdělte zhruba na 20 dílků a postupně tvarujte jidášky.
Nechte ještě chvíli kynout, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
Ještě horké potírejte rozpuštěným medem, do kterého jste přidali máslo a rum.