Go Back
+ osob

Velikonoční jidáše

Vytisknout recept
Klasika, dle receptů našich babiček
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 6 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažné smetany dá se nahradit mlékem
  • 125 g změklého másla
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • 70 g třtinového cukru
  • kůra z bio citronu
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • 1 prošlehané vejce na potření jidášů
  • Na dokončení
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu

Instrukce

  • První si vyrobíme kvásek - droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany, lžíci cukru a mouky, rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít.
  • Než vám vzejde kvásek, vyšlehejte žloutky s máslem (stejné teploty) a cukrem do pěny, zašlehejte i citronovou kůru a vyškrábané semínka z vanilkového lusku či vanilkový cukr.
  • Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit.
  • Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout.
  • Nakynulé těsto si rozdělte zhruba na 20 dílků a postupně tvarujte jidášky.
  • Nechte ještě chvíli kynout, poté potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
  • Ještě horké potírejte rozpuštěným medem, do kterého jste přidali máslo a rum.