Valentýnský dort, po kterém se budete olizovat
Ingredience
- 6 ks vajec
- 250 g cukru
- 200 g hl. mouky
- 5 PL horké vody
- špetka prášku do pečiva
- 1 ks pikatní zavařenina
- kapka rumu
- 2 ks zakysané smetany
- 2 ks smetany ke šlehání
- 2 ks ztužovač šlehačky
- 2 ks vanilkové cukry
- jahody
- čokoládové hoblinky
- 1 ks čokoláda na vaření
Instrukce
- Z ingrediencí končících rumem připravíme těsto a upečeme korpus. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Poté promícháme se Zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu a prošleháme. Následně přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy srdce, ale můžete použít i formu kulatou. Upečeme ve vyhřáté troubě. Rozřízneme na tři díly pokapeme rumem a můžeme nechat do druhého dne proležet, ale nemusíme. Spodní díl potřeme zavařeninou a na ní dáme tenkou vrstvu krému. Na krém naskládáme jahody, dáme druhý dortový díl, opět potřeme krémem a na něj dáme poslední díl.Celý dort potřeme krémem. Na vrchní část dortů můžeme rozpustit čokoládu se šlehačkou a dozdobit želé srdíčkem, boční strany dortů dozdobíme čokoládovými hoblinkami. Dort si můžeme ozdobit ještě pusinkami nebo podle vlastní fantazie.Kysaná smetana z ValašskaKysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů. Prodává se v balení 180 gramů za 12,90 Kč. V loňském roce tato smetana získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje.