Smetanový (nejen) valentýnský dort můžete připravit do velké formy, nebo třeba do menších formiček různých tvarů.
Kategorie Dezert
Kuchyně Ostatní
Keyword dort, smetanový, Valentýn
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.50 minutesmin
Porce 8
Kalorie 179
Uvařila PavlínaDvořáková
Ingredience
6ksvajec
250gcukru
200ghl. mouky
5 PLhorké vody
špetka prášku do pečiva
1 kspikatní zavařenina
kapka rumu
2 ks zakysané smetany
2kssmetany ke šlehání
2ksztužovač šlehačky
2ksvanilkové cukry
jahody
čokoládové hoblinky
1 ksčokoláda na vaření
Instrukce
Z ingrediencí končících rumem připravíme těsto a upečeme korpus. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem. Poté promícháme se Zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu a prošleháme. Následně přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy srdce, ale můžete použít i formu kulatou. Upečeme ve vyhřáté troubě. Rozřízneme na tři díly pokapeme rumem a můžeme nechat do druhého dne proležet, ale nemusíme. Spodní díl potřeme zavařeninou a na ní dáme tenkou vrstvu krému. Na krém naskládáme jahody, dáme druhý dortový díl, opět potřeme krémem a na něj dáme poslední díl.Celý dort potřeme krémem. Na vrchní část dortů můžeme rozpustit čokoládu se šlehačkou a dozdobit želé srdíčkem, boční strany dortů dozdobíme čokoládovými hoblinkami. Dort si můžeme ozdobit ještě pusinkami nebo podle vlastní fantazie.Kysaná smetana z ValašskaKysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15 procent tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů. Prodává se v balení 180 gramů za 12,90 Kč. V loňském roce tato smetana získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje.