Tvarohový koláč s mákem a višněmi

Vytisknout recept
Zásoby máku vám překypují ze šuplíku, tvaroh netrpělivě pomrkává z lednice a višně už se pomalu kutálejí z misky? Tak na nic nečekejte a připravte si tenhle dokonalý tvarohový koláč s drobenkou!
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour 10 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Porce 1 koláč
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na těsto:

  • 1 banán
  • 80 g kokosového tuku
  • 220 g jemných ovesných vloček
  • 150 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 50 g xylitolu

Drobenka:

  • 30 g kokosového tuku
  • 60 g mandlových lupínků
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 30 g xylitolu

Maková náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 300 g mléka
  • 2 lžíce xylitolu
  • 150 g měkkého polotučného tvarohu

Tvarohová náplň:

  • 600 g měkkého tvarohu polotučný
  • 2 větší vejce
  • 3 lžíce xylitolu

Da ozdobení koláče a vymazání formy:

  • 2 hrsti sušených višní
  • máslo nebo kokosový tuk na vymazání

Instrukce

  • Postup přípravy tvarohového koláče
  • Nejdříve ze všeho si připravte makovou náplň (aby měla čas vychladnout) a když už budete u toho, můžete se rovnou pustit i do přípravy té tvarohové. Je to snadné.

Maková náplň:

  • Mák nasypejte do hrnce a zalijte mlékem. Na mírném ohni poté vařte cca 15 minut do zhoustnutí (tvaroh se bude zašlehávat později).

Tvarohová náplň a drobenka:

  • Promíchejte tvaroh s vejci a doslaďte xylitolem. Zvlášť v misce smíchejte kokosový tuk, mandlové lupínky, jemné ovesné vločky, xylitol a zpracujte drobenku.
  • Vrhněte se na tvorbu těsta do základu koláče
  • Banán rozmixujte najemno a metličkou promíchejte s rozpuštěným a zchladlým kokosovým tukem. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a xylitol. Přilijte banán s kokosovým tukem a dobře promíchejte.
  • Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a kraje vymažte tukem. Těstem vyložte dno i kraje formy (boky do výšky asi 4 cm).
  • Makovou náplň oslaďte xylitolem. Pakliže není horká, vmíchejte tvaroh a rozetřete ji do připraveného korpusu. Navrch opatrně naneste tvarohovou náplň – začněte nejlépe od krajů a nakonec náplní vyplňte i prostředek.
  • Uhlaďte vařečkou, na povrch rozprostřete višně a zasypejte drobenkou. Pečte při 170 °C po dobu 50 až 60 minut.
  • Koláč krájejte až po úplném vychladnutí.
3 Komentářů
  1. 5 stars
    Moc dobrý koláč, vypadá pěkně.

  2. Koláč by mi chutnal, vypadá náramně a i složení surovin je OK

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    jistě to bude velká mňamka 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account