Zásoby máku vám překypují ze šuplíku, tvaroh netrpělivě pomrkává z lednice a višně už se pomalu kutálejí z misky? Tak na nic nečekejte a připravte si tenhle dokonalý tvarohový koláč s drobenkou!
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.10 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin
Porce 1koláč
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Na těsto:
1banán
80gkokosového tuku
220gjemných ovesných vloček
150gšpaldové celozrnné hladké mouky
50gxylitolu
Drobenka:
30gkokosového tuku
60gmandlových lupínků
40gjemných ovesných vloček
30gxylitolu
Maková náplň:
100gmletého máku
300gmléka
2lžíce xylitolu
150gměkkého polotučného tvarohu
Tvarohová náplň:
600gměkkého tvarohupolotučný
2větší vejce
3lžíce xylitolu
Da ozdobení koláče a vymazání formy:
2hrsti sušených višní
máslo nebo kokosový tuk na vymazání
Instrukce
Postup přípravy tvarohového koláče
Nejdříve ze všeho si připravte makovou náplň (aby měla čas vychladnout) a když už budete u toho, můžete se rovnou pustit i do přípravy té tvarohové. Je to snadné.
Maková náplň:
Mák nasypejte do hrnce a zalijte mlékem. Na mírném ohni poté vařte cca 15 minut do zhoustnutí (tvaroh se bude zašlehávat později).
Tvarohová náplň a drobenka:
Promíchejte tvaroh s vejci a doslaďte xylitolem. Zvlášť v misce smíchejte kokosový tuk, mandlové lupínky, jemné ovesné vločky, xylitol a zpracujte drobenku.
Vrhněte se na tvorbu těsta do základu koláče
Banán rozmixujte najemno a metličkou promíchejte s rozpuštěným a zchladlým kokosovým tukem. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, špaldovou mouku a xylitol. Přilijte banán s kokosovým tukem a dobře promíchejte.
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a kraje vymažte tukem. Těstem vyložte dno i kraje formy (boky do výšky asi 4 cm).
Makovou náplň oslaďte xylitolem. Pakliže není horká, vmíchejte tvaroh a rozetřete ji do připraveného korpusu. Navrch opatrně naneste tvarohovou náplň – začněte nejlépe od krajů a nakonec náplní vyplňte i prostředek.
Uhlaďte vařečkou, na povrch rozprostřete višně a zasypejte drobenkou. Pečte při 170 °C po dobu 50 až 60 minut.