Svíčková omáčka s dýní

Vytisknout recept
Zdravější svíčková
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru stejné množství jako petržele
  • kus dýně hokkaido stejné množství jako mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • jablečný ocet
  • ume ocet
  • rostlinná smetana ovesná/rýžová/sójová
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžíce rostlinného sladidla sirup, slad

Instrukce

  • Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
  • Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  • Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  • Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  • Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  • Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  • Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.
8 Komentářů
  1. Jana SakalováSakalová 11 měsíců ago

    5 stars
    zaujimave jedlo a urcite ho vyskusam

  2. Naděžda Křičenská 11 měsíců ago

    5 stars
    Dělám ráda dýňovou polévku. Mohu toto také vyzkoušet.

  3. Lenka Hudečková 11 měsíců ago

    Když u nás svíčková, tak opravdická – hovězí (nebo z králičího masa, pokud seženu domácího)…. 🙂

  4. Jaroslava Korpášová 11 měsíců ago

    No tak dýně je defacto bez chutě, tudíž, když by jí v tom nebylo moc, věřím, že by se dalo a ani by nikdo nepoznal. Na druhou stranu, dýní nikdy nemám tolik, že bych si s nimi nevěděla rady a musela je dávat do svíčkové. Ba naopak. Loni se rodičům skoro neurodily, v obchodě i přes sezonu cena docela vysoká, takže jsem ráda, když mám 2x za rok na polévku.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account