Svěží jarní salát s grilovaným sýrem
Ingredience
- 1 ks ledový salát
- 1 ks salát lollo biondo
- 1 ks čekanka
- 10 ks cherry rajčata
- 4 ks hermelín (nebo kozí, ovčí)
- 4 lžíce olej
- 1 - 2 lžíce med
- 1 ks limetka
- sůl, pepř
- 2 lžička grilovací koření na sýr
- 1 lžička dionská hořčice
Instrukce
- Moje milé ženy, včera jsem vás "nakrmila" kalorickou bombou v podobě marcipánové bublaniny, tak pro dnešní den něco odlehčeného 🙂Jaro je přímo stvořené pro zásobení svého těla přírodními zdroji vitamínů. K obědu si nachystáme zdravý "zelený "salát doplněný o grilovaný sýr. Saláty jsou důležitým zdrojem vitamínu C, K, vitamínů skupiny B, provitamínu A, kyseliny listové a hořčíku.Navíc posilují imunitní systém, činnost srdce, zvyšují výkonnost svalů, vylepšují zužitkování bílkovin a jsou málo kalorické.Sýr pak tělu dodá mléčnou bílkovinu.Co budeme potřebovat:hlávku ledového salátu hlávku salátu Lollo Biondo (lze použít i barevnější variantu Lollo Rosso)menší čekanku10 ks Cherry rajčátekDále 4 ks sýru s plísní (nebo kozí vhodný ke grilování).2 PL oleje smícháme s grilovacím kořením na sýry (lze si i dle chuti namíchat své vlastní z přísad, které máte doma k dispozici - červená paprika, mletý pepř, tymián, bazalka). Sýr olejem potřeme a položíme na čtverec alobalu. Pečlivě zabalíme do "ranečku" a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na cca 10 minut. Lze jej grilovat i na pánvičce. Já mám vyzkoušenou variantu v troubě, kde vím, že mně sýr zaručeně nepraskne a nevyteče.Na zálivku si připravíme:2 PL oleje1 - 2 PL medu (podle chuti a jak má kdo rád sladkou zálivku)1 lžička Dijonské hořčice (pokud nemáte, použijte plnotučnou)sůl pepř šťáva z 1 limetySuroviny dobře prošleháme metličkou v hladký krém.Listy salátu natrháme (nebo nařežeme keramickým nožem), rozdělíme na talíře, přidáme nakrájená rajčátka na polovičky, zakápneme připravenou zálivkou.Grilovaný sýr vyndáme opatrně z alobalu a položíme na salát. Kdo má rád výraznější chuť salátu, může posypat nasekaným čerstvým koriandrem.Můžeme k pokrmu podat opečený toast nebo bagetku.Dobrou chuť!