Špaldový chléb s cibulkou
Ingredience
- Na předtěsto
- 50 g
- špaldové mouky
- 60 ml
- vody
- Na těsto
- 14 g
- čerstvého droždí
- 1 lžička
- cukru
- 120 g
- špaldové mouky
- 100 g
- celozrnné pšeničné mouky
- 220 ml
- vody
- 1 lžička
- soli
- 5 lžic
- restované cibule
- mouka na pomoučnění pracovní plochy
Instrukce
- 1
- Na předtěsto smícháme špaldovou mouku a vodu a necháme přes noc přikryté na teplém místě.
- 2
- Droždí smícháme s cukrem a necháme asi deset minut odležet. Předtěsto, špaldovou mouku, pšeničnou mouku, vodu, sůl, orestovanou cibuli a droždí smícháme v míse hnětacím hákem ručního mixéru na homogenní těsto. Poté přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut.
- 3
- Předehřejeme troubu (horní/spodní ohřev: 225 °C/horkovzdušná: 200 °C). Na pomoučené pracovní ploše těsto opakovaně přikládáme na sebe, dokud nevytvoří stabilní hmotu. V případě potřeby přidáme mouku. Poté těsto poprášíme moukou a podélně rozřízneme.
- 4
- Těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě na střední příčce asi 35 minut. Do trouby také vložíme nádobu vhodnou do trouby, ve které bude voda. Následně vyjmeme chléb z trouby a postříkáme vodou. Chleba dále pečeme na horní příčce ještě asi deset minut. Poté necháme vychladnout na mřížce.
Vyzkoušíme
Krásný povedený chléb.
děkuji moc
Doma pečiem chlieb, skúsim aj tento.
to rada ctu, at chutna
Krásný chlebík 🙂
Vypadá úžasně, taky občas peču doma chleby…díky
není zač 🙂 kdyby bylo více času na vše 🙂