Cuketové zelí do sklenic aneb jak skvěle využít přerostlé cukety

Vytisknout recept

Je čas cuket. Malé cuketky už jsme spotřebovali a ty, co na záhonku zůstaly, dosáhly úctyhodných rozměrů a možná si říkáte, jestli jsou ještě k něčemu dobré. Ano, jsou a velmi !!! Cuketové zelí se v naší rodině stalo "number one" :-D. 

Zelí bylo vždycky u nás oblíbeným pokrmem, ale to cuketové je velmi rychle dohnalo. Jednak jeho sladko-kyselou chutí a jednak jeho krátkou a jednoduchou přípravou, co se samotného vaření týká. Vše jde totiž velmi usnadnit tím, že si cuketové zelí zavaříme do sklenic a  pak už je jeho uvaření otázkou doslova pár minut. 

Trošku času nám zabere příprava zelí do skleniček, respektive její strouhání. Máme-li ale doma kuchyňský robot s funkcí strouhání, pak je to doslova "brnkačka". 

Robot je opravdu neocenitelný pomocník, jinak ze strouhání bolí ruce 🙂

Tak jdeme na to?

Předpříprava:

 

1. Přichystáme si všechny uvedené suroviny podle výše uvedeného seznamu.

 

2. Nyní příjdou na řadu sklenice a víčka. Z uvedeného množství surovin jsem vyrobila 10 sklenic o obsahu 0,7 litru. 

 

3. Sklenice i víčka pořádně umyjeme. Poté dáme sklenice vysterilizovat do trouby na teplotu 100°C po dobu 15 minut. Víčka dáme do hrnce s vodou a od doby varu je necháme "vařit" 15 minut. Potom je necháme oschnout.

 

4. Cukety zbavíme slupky i jádřinců. Jádřince se mi nejlépe odstraňují vyškrábnutím velkou polévkovou lžící.

 

5. Očištěné cukety nastrouháme na hrubším struhadle. Uvedená celková váha 5 kg je čistou vahou, tedy po odstranění slupek a jádřinců. 

 

6. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kousky nebo přihodíme do robotu k cuketám a nastrouháme ji.

 
Strouhaná cuketa
Smícháme cuketu, cibuli a sůl
Necháme odpočinout, aby směs pustila šťávu

Příprava:

Nyní už zbývá ta lehčí část přípravy a taky ta zábavnější:

 

1. K nastrouhané cuketě přidáme nastrouhanou cibuli a 4 PL soli. Vše pořádně rukou promícháme, aby se všechno smísilo dohromady. Tady je ruční práce nezastupitelná a vřele ji doporučuji. Když máme vše dokonale promícháno, necháme cuketu odležet. Doba jejího odpočinku by měla být cca 4 hodiny až celou noc, samozřejmě v chladnu. Jde o to, aby cuketa pustila co nejvíce vody. Nemáme-li čas, pak tuto fázi vypustíme, ale o to větší "péči" věnujeme ručnímu mísení, při kterém se uvolní hodně vody. 

 

2. Dalším krokem je ochucení cukety. Přidáme tedy všechny uvedené suroviny (pepř, cukr, ocet a olej). S octem opatrně, nalejte raději 3 dc, ochutnejte a pak dolejte. Konečná fáze by měla být chuťově velmi příjemná, lahodit naším chuťovým pohárkům. 

 

3. A nyní cuketu napěchujeme do sklenic. Utlačíme tak, aby nad horní vrstvou byly cca 3-4 cm šťávy. Čistým suchým hadříkem otřeme horní okraj sklenice, aby byl dokonale čistý a sklenici uzavřeme.

 

4. Zbývá poslední krok - sterilizace. Sklenice o obsahu 0,7 litru sterilujeme po dobu 20 minut na 85°C a menší sklenice 15 minut na 85°C.

 
Dochucovadla
Množství dochucovadel upravte podle vaší chuti
Zelí pustilo šťávu, jdeme plnit sklenice
Naplněno. Otřeme okraje sklenic, zavíčkujeme a zavaříme. 

Vaření cuketového zelí ze sklenice:

1. Otevřeme sklenici cuketového zelí a obsah nalijeme i se šťávou do hrnce a dáme vařit.

 

2. Uděláme klasickou cibulovou jíšku (na tuku opečeme drobně nasekanou cibulku. Jakmile začne lehce růžovět, přisypeme hladkou mouku a zapražíme ji). 

 

3. Jíšku necháme lehce vychladnout a pak ji přidáme k zelí. Pořádně rozmícháme, abychom tam neměli žmolky a prováříme alespoň 20 minut. 

 

4. A máme hotovo. Nyní zelíčko ochutnáme, případně dochutíme a podáváme.

 

Dobrou chuť ! 😀 

Vepřo-cuketo-knedlo po našem ♥

5kg - Cuketa (klidně přerostlých)
1kg - Cibule
4dcl - Ocet Bzenecký
1/4l - Olej
10lžíce - Krystalový cukr (kdo nemá rád sladší zelí, může dát jen 6 lžic cukru)
1lžička - Mletý pepř (pro výraznější chuť, možno přidat)
4lžíce - Sůl
příprava - 60
vaření - 30
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila IvaRudá

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account