Hraběnčiny řezy - zdravější verze

Vytisknout recept
Špaldovou mouku dáme do mísy, přidáme změklé máslo, žloutky ze 4 menších, či 3 velkých vajíček, prášek do pečiva a cukr dle své chuti. Normálního by mělo být cca 100-150 g, já dala 2 lžíce nějakého březového. Rukama vypracujeme těsto, které je podobné na linecké.
Pekáček vymažeme máslem a větší polovinu těsta rozválíme na dno. Zbylé si dáme na chvíli do mrazáku, aby se s ním v závěru lépe pracovalo. Poté si očistíme a nastrouháme jablka, pokud by pustily hodně šťávy, tak jí slijeme. Ochutíme skořicí, kdo chce a dle toho, jak jablka chutnají, je možno je zlehka přisladit. Takto nachystaná jablka rozložíme na těsto, kdo chce může do jablek přidat i nasekané ořechy.
Následně si vyšleháme bílky do pevného sněhu, opět záleží na každém, jak moc ho osladí, zde jsem já dala tedy 2 lžíce cukru moučkového, neb jsem netušila, co by s bílky provedlo alternativní sladidlo. Pevný sníh rozprostřeme na jablka.
V samotném závěru vyndáme zbylé těsto a na hrubém struhadle ho postrouháme na vršek koláče. Pak už jen dáme péci. Já měla troubu na nějakých 175-180°C a pekla jsem asi půlhodinku, nicméně to již musí každá hospodyňka vychytat dle svého spotřebiče.
 

350g - špaldová mouka hladká
220g - máslo
4ks - vejce - zvlášť žloutky a bílky
ks - cukr či alternativní sladidlo - dle chuti
3/4ks - kypřící prášek
800g - jablka dle velikosti cca
ks - skořice dle chuti
ks - sekané ořechy, pokud je máme rádi
příprava - 30
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account