Špaldovo-rýžový perník s brusinkami. Rychlý a vydatný moučník pro rodinnou pohodu.

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 40 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 hrnek Špaldová mouka
  • 1 hrnek Rýžová mouka
  • 1 ks Kypřící prášek bez fosfátů
  • 1 hrnek Třtinový cukr
  • 2 lžíce Kakao
  • 3 lžíce Sušené brusinky
  • 1 ks BIO vanilkový cukr
  • 1 ks Vejce
  • 1 špetka Sůl
  • 100 ml Kokosový olej
  • 300 ml Kokosové mléko
  • 1 lžíce Perníkové koření

Instrukce

  • Milujete českou klasiku? Jestliže ano, pak by neměl mezi vašimi oblíbenými moučníky chybět perník. Výjimečný je svou chutí a vůní koření, které se do těsta přidává. Obsahuje hřebíček, badyán, skořici, vanilkový lusk, zázvor a anýz. Někdy se přidává i špetka pepře. Směs, která obohacuje náš organismus blahodárnými látkami, které podporují trávení a mají prohřívací účinky.
    Jeden z mnoha důvodů, proč se oblíbené perníčky připravují právě před vánocemi. Zahřejí tělo, pohladí chuťové pohárky a provoní domov. 
    Bílou mouku jsem nahradila špaldovou a rýžovou ve stejném poměru. Těsto má hutnější konzistenci, za to celou řadu živin a vitamínů, které tělu a duši lahodí.
    Co budete potřebovat? 
    1 hrnek špaldové mouky1 hrnek rýžové mouky1 kypřící prášek bez fosfátůŠpetku soli3 PL sušených brusinek1 BIO vanilkový cukr1 PL perníkového koření1 vajíčko1 hrnek třtinového cukru2 PL kakaového prášku (nebo 1 PL karobu)300 ml (kokosového) mléka100 ml kokosového oleje
    Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 24 cm nebo menší pekáček vyložte pečícím papírem.
    Brusinky namočte alespoň na 7 minut do teplé vody, aby změkly.
    Do mísy prosejte oba druhy mouky. Osolte, přidejte kypřící prášek, perníkové koření, vanilkový a třtinový cukr s kakaovým práškem (karobem). Dobře promíchejte.
    Vajíčko rozšlehejte v mléce a vlijte k sypké směsi. Přidejte olej a scezené brusinky. Všechny suroviny vymíchejte do vláčného hladkého těsta.
    Těsto přendejte do připravené formy a vložte do trouby.
    Pečte cca 40 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Perník nechte vychladit.
    Hotový moučník můžete polít oblíbenou polevou a zasypat kokosovými lupínky.
    Dobrou chuť. Užívejte odpolední rodinnou pohodu a domácí štěstí.

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account