Špaldovo-rýžový perník s brusinkami. Rychlý a vydatný moučník pro rodinnou pohodu.
Ingredience
- 1 hrnek Špaldová mouka
- 1 hrnek Rýžová mouka
- 1 ks Kypřící prášek bez fosfátů
- 1 hrnek Třtinový cukr
- 2 lžíce Kakao
- 3 lžíce Sušené brusinky
- 1 ks BIO vanilkový cukr
- 1 ks Vejce
- 1 špetka Sůl
- 100 ml Kokosový olej
- 300 ml Kokosové mléko
- 1 lžíce Perníkové koření
Instrukce
- Milujete českou klasiku? Jestliže ano, pak by neměl mezi vašimi oblíbenými moučníky chybět perník. Výjimečný je svou chutí a vůní koření, které se do těsta přidává. Obsahuje hřebíček, badyán, skořici, vanilkový lusk, zázvor a anýz. Někdy se přidává i špetka pepře. Směs, která obohacuje náš organismus blahodárnými látkami, které podporují trávení a mají prohřívací účinky.Jeden z mnoha důvodů, proč se oblíbené perníčky připravují právě před vánocemi. Zahřejí tělo, pohladí chuťové pohárky a provoní domov. Bílou mouku jsem nahradila špaldovou a rýžovou ve stejném poměru. Těsto má hutnější konzistenci, za to celou řadu živin a vitamínů, které tělu a duši lahodí.Co budete potřebovat? 1 hrnek špaldové mouky1 hrnek rýžové mouky1 kypřící prášek bez fosfátůŠpetku soli3 PL sušených brusinek1 BIO vanilkový cukr1 PL perníkového koření1 vajíčko1 hrnek třtinového cukru2 PL kakaového prášku (nebo 1 PL karobu)300 ml (kokosového) mléka100 ml kokosového olejeTroubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 24 cm nebo menší pekáček vyložte pečícím papírem.Brusinky namočte alespoň na 7 minut do teplé vody, aby změkly.Do mísy prosejte oba druhy mouky. Osolte, přidejte kypřící prášek, perníkové koření, vanilkový a třtinový cukr s kakaovým práškem (karobem). Dobře promíchejte.Vajíčko rozšlehejte v mléce a vlijte k sypké směsi. Přidejte olej a scezené brusinky. Všechny suroviny vymíchejte do vláčného hladkého těsta.Těsto přendejte do připravené formy a vložte do trouby.Pečte cca 40 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Perník nechte vychladit.Hotový moučník můžete polít oblíbenou polevou a zasypat kokosovými lupínky.Dobrou chuť. Užívejte odpolední rodinnou pohodu a domácí štěstí.