Slaný karamel

Vytisknout recept
Pikantně sladké pokušení, které si podmanilo svět
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 5 minutes
Celkový čas 15 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 212 g krupicového cukru
  • 5 lžic změklého másla
  • 120 ml smetany ke šlehání 40%, pokojové teploty
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Instrukce

  • Na karamel dejte cukr do pánvičky (ne nepřilnavé, ideálně železné) a při střední teplotě zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Občas promíchejte, dávejte pozor, aby se karamel nepřipálil.
  • Ihned jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu a přidejte máslo. A jakmile se máslo rozehřeje, přidejte smetanu, vanilku a sůl. Dobře promíchejte a nechte ještě asi 2 minuty zlehka vařit, karamel zhoustne. Je potřeba, aby nestékal z obrácené lžičky, ale ulpíval na ní.
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    karamelu se vyhýbám, je to sladké, i když je slaný 🙂

  2. No ještěže ho doma nemám, tomu bych neodolala…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account