Polštářky s Ajvarem a olivami

Vytisknout recept
Křupavé listové těsto s vynikajícím Ajvarem a olivami - to je dokonalá kombinace na svačinku pro děti či nečekanou návštěvu.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 300 g listového těsta
  • 200 ml Ajvaru jemného Podravka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g fety
  • 50 g černých oliv
  • 1 ks rozšlehané vejce

Instrukce

  • Troubu si rozpálíme na 220 °C. Listové těsto si rozválíme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dvě poloviny.
  • Ajvar smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme oregano a prolisovaný česnek a touto směsí potřeme jednu polovinu těsta. Pak ji ostrým nožem nakrájíme na čtverce o hraně asi 5 cm.
  • Fetu nakrájíme na malé kostičky, olivy posekáme nahrubo a poklademe na střed těsta potřeného Ajvarem.
  • Druhou část těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oreganem. Pokrájíme na stejné čtverečky a zakryjeme jimi ty s Ajvarem. Okraje nestlačujeme, naopak je pěkné, když je po upečení vrstva náplně viditelná a horní čtverec vytváří jen takovou “čepičku”.
  • Takto připravené těsto poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do trouby a upečeme do zlatova, bude to trvat tak 15 minut. Pokud při pečení některý z vrchních čtverců sklouzl na stranu, po vyndání z trouby (dokud je pečivo horké) ho snadno vrátíme do původní polohy. Jsou výborné teplé i za studena.
7 Komentářů
  1. 5 stars
    Rýchle a chutné pohostenie pre návštevu.

  2. Olivy tedy nemám ráda, ale i bez nich by mi jistě chutnalo.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Mám moc ráda listové těsto, toto je dobrý nápad na slané pečivo, díky 🙂

  4. 5 stars
    Z listového těsta dělám sladké šátečky, tak tyto vyzkouším.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account