Rychlý a zdravý makovec

Vytisknout recept
Rychlý makovec s tvarohem, pečený ze špaldové a mandlové mouky.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 8 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 100 g mletý mák
  • 120 g cukr krupice
  • 200 ml smetana ke šlehání min 30 %
  • ½ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
  • 2 ks vejce
  • 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA
  • 50 g MANDLOVÁ MOUKA
  • vanilková esence
  • SŮL
  • Tvarohová čepice
  • 250 g tučný tvaroh vanička
  • 70 g cukr moučka
  • 1 ks vejce

Instrukce

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
  • V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
  • Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
  • Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
  • Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
  • Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
  • Na vrch rozetřeme tvaroh.
  • Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
  • Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊
7 Komentářů
  1. 5 stars
    Makovec vypadá pěkně. Máme ho rádi, tak vyzkouším.

  2. Makovec máme doma rádi.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Krásný dezert… někdy zkusím…a děkuji…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account