Celozrnná čokoládová babka

Vytisknout recept
Nejprve si zadělejte těsto. Polotučné mléko nalijte do hrníčku, rozdrobte do něj čerstvé droždí a přidejte 2 lžičky z odměřených 90 g třtinového cukru. Poté nechte hrníček cca 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek. Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 450 g špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, přilijte ho k mouce v nádobě, přidejte vejce, rozpuštěné máslo, zbylých cca 82 g třtinového cukru a vanilkový extrakt, zapněte robot a směs nechte hníst 15–20 minut, dokud se nezačne lepit na hák. Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií, kterou těsně obtáhněte po vnitřních stěnách nádoby i po povrchu těsta, a dejte na teplé místo, kde nechte těsto 1,5–2 hodiny kynout.
Mezitím si připravte čokoládovou náplň. Čokoládu a máslo dejte do hrnce, zapněte mírný ohřev a za stálého míchání nechte směs cca 2 minuty pozvolna rozpouštět. Poté do hrnce přidejte třtinový cukr, kakao, vanilkový extrakt a špetku soli, vypněte ohřev a směs v hrnci šlehejte metličkou cca 1 minutu dohladka. Hrnec s hotovou náplní prozatím odložte do lednice.
Až vykyne těsto v nádobě, pomoučete si vál (nebo kuchyňskou linku) 20 g špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte těsto a válečkem z něj vyválejte obdélníkový plát silný cca 3 mm. Poté si vezměte hrnec s čokoládovou náplní, pomocí silikonové stěrky náplň přemístěte na vyválené těsto a opatrně ji rozetřete po celém plátu na rovnoměrnou vrstvu. Následně plát od delší strany směrem k protější delší straně zarolujte do rolády, vezměte si ostrý nůž a vzniklou roládu podélně rozřízněte napůl. Nyní obě poloviny těsta zapleťte do jednoduchého copu – vzájemně je obmotejte kolem sebe, přičemž řezná strana těsta musí po celou dobu pletení směřovat nahoru, aby na vrchní straně copu vynikly čokoládové pruhy. Až dopletete cop, připravte si silikonovou formu na chléb (30 cm × 10 cm), cop do ní vložte a celou formu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Přikrytou formu dejte na teplé místo a zde nechte těsto ještě zhruba 1 hodinu kynout. Chvíli před koncem kynutí si předehřejte troubu na 180 °C.
Po uvedené době vložte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 170–180 °C dozlatova.
Upečenou babku nechte nejprve vychladnout na mřížce (potrvá to cca 20 minut). Poté ji nakrájejte na 12 plátků a podávejte.
Nutriční informace na 1 porci: 427 kcal | 9 g bílkovin | 43 g sacharidů | 23 g tuků
ks - 200 ml polotučného mléka (teplého)
ks - 30 g čerstvého droždí
ks - 90 g třtinového cukru
ks - 450 g celozrnné špaldové mouky hladké (+ 20 g na pomoučení válu či kuchyňské linky)
ks - 2 vejce
ks - 120 másla (rozpuštěného)
ks - 1 lžička vanilkového extraktu
ks - NA NÁPLŇ
ks - 140 g hořké čokolády (80%)
ks - 100 g másla
ks - 50 g třtinového cukru
ks - 40 g holandského kakaa
ks - 1 lžička vanilkového extraktu
ks - sůl
příprava - 1 hodina (+ 3 hodiny kynutí)
vaření - 42
Kategorie Dezert
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account