Křupavé listové těsto s vynikajícím Ajvarem a olivami - to je dokonalá kombinace na svačinku pro děti či nečekanou návštěvu.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
300glistového těsta
200mlAjvaru jemného Podravka
2lžíce olivového oleje
sůl a pepř
2lžíce sušeného oregana
3stroužky česneku
100gfety
50gčerných oliv
1ks rozšlehané vejce
Instrukce
Troubu si rozpálíme na 220 °C. Listové těsto si rozválíme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dvě poloviny.
Ajvar smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme oregano a prolisovaný česnek a touto směsí potřeme jednu polovinu těsta. Pak ji ostrým nožem nakrájíme na čtverce o hraně asi 5 cm.
Fetu nakrájíme na malé kostičky, olivy posekáme nahrubo a poklademe na střed těsta potřeného Ajvarem.
Druhou část těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oreganem. Pokrájíme na stejné čtverečky a zakryjeme jimi ty s Ajvarem. Okraje nestlačujeme, naopak je pěkné, když je po upečení vrstva náplně viditelná a horní čtverec vytváří jen takovou “čepičku”.
Takto připravené těsto poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do trouby a upečeme do zlatova, bude to trvat tak 15 minut. Pokud při pečení některý z vrchních čtverců sklouzl na stranu, po vyndání z trouby (dokud je pečivo horké) ho snadno vrátíme do původní polohy. Jsou výborné teplé i za studena.