Mrkvovo-batátový krém s kurkumou
Ingredience
- • 3 střední mrkve
- • 1 velký batát
- • 1 střední cibule
- • 2 stroužky česneku
- • 500 ml vývaru můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete výraznější chuť
- • 50 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska nebo Čerstvého mléka z Valašska můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko
- • lžíce másla/přepuštěného másla
- • 1 lžička garam masaly popř. curry koření
- • mletá kurkuma
- • čerstvě mletý pepř
- • sůl
Instrukce
- Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupeme.
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka.
- Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev.
- Nakrájenou zeleninu dáme do pekáče a přidáme oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Přidáme lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolíme, přidáme garam masalu a pečeme na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30–35 minut.
- Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuneme do hrnce.
- Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
- Poté teplotu snížíme, přidáme smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř.
- Vše poté přesuneme do výkonného mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký lehký krém.
- Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná.
- Nakonec vše dochutíme solí. Podáváme s pečenou mrkví.
- TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.
Moc dobré. Musím vyzkoušet.
velmi lákavé, díky 🙂
miluji