Mrkvovo-batátový krém s kurkumou

Vytisknout recept
V tomto období se nejvíce hodí například kari, kurkuma, pepř, paprika, rozmarýn, muškátový oříšek, hřebíček, skořice či zázvor. Jedná se jak o přírodní lék při nachlazení a virózách, tak výborné ingredience do nejrůznějších pokrmů. S jejich použitím docílíme velice lahodného a zdravého pokrmu. Některé druhy koření či bylin prokrví organismus a zahřejí ho už během několika minut po požití. Mlékárna Valašské Meziříčí, známá svými výrobky, ale rovněž podporou zdravého životního stylu přináší dva tipy na takovéto podzimní zahřívací dobroty. Jejich příprava netrvá dlouho, jejich pozitivní vliv na lidský organismus, ale dlouhodobé účinky rozhodně má.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 5 -6 osob
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • • 3 střední mrkve
  • • 1 velký batát
  • • 1 střední cibule
  • • 2 stroužky česneku
  • • 500 ml vývaru můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete výraznější chuť
  • • 50 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska nebo Čerstvého mléka z Valašska můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko
  • • lžíce másla/přepuštěného másla
  • • 1 lžička garam masaly popř. curry koření
  • • mletá kurkuma
  • • čerstvě mletý pepř
  • • sůl

Instrukce

  • Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupeme.
  • Mrkev nakrájíme na tenká kolečka.
  • Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev.
  • Nakrájenou zeleninu dáme do pekáče a přidáme oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Přidáme lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolíme, přidáme garam masalu a pečeme na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30–35 minut.
  • Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuneme do hrnce.
  • Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
  • Poté teplotu snížíme, přidáme smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř.
  • Vše poté přesuneme do výkonného mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký lehký krém.
  • Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná.
  • Nakonec vše dochutíme solí. Podáváme s pečenou mrkví.
  • TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.
3 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 1 rokem ago

    5 stars
    Moc dobré. Musím vyzkoušet.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    5 stars
    velmi lákavé, díky 🙂

  3. NelaVávrová 1 rokem ago

    miluji

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account