MERUŇKOVÝ KOLÁČ S RUMOVÝM KRÉMEM

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 30 minutes
Uvařila IvaBursová

Ingredience

  • 200 g Polohrubá mouka
  • 80 g Máslo
  • 50 g Cukr
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 ks Vejce
  • 1 špetka Sůl
  • 1,5 lžička Prášek do pečiva
  • 750 g Meruňky
  • 4 ks Vejce
  • 100 g Cukr
  • 1 lzíce Rum
  • 150 g Smetana
  • 2 lžíce Máslo

Instrukce

  • Upečte si netradiční meruňkový koláč a napište nám, jak se Vám povedl.
    Meruňky omyjeme, oloupeme a vypeckujeme. Formu důkladně vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení. Máslo dáme do misky na šlehání a necháme změknout. Přidáme cukr, vanilkový cukr a vše našleháme do pěny. Poté vmícháme vejce a špetku soli. Do mouky přisypeme prášek na pečení a dobře vmícháme do máslové pěny. Těsto vlijeme do formu a povrch uhladíme. Pozor: těsto budete muset pravděpodobně rozředit malinko mlékem. Je ho na plech ca 35x25 cm asi 2 cm na výšky. Ale nelekejte se toho malého množství. Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby na cca 150 - 170 stupňů Celsia a pečem asi 15 minut.
    Mezitím oddělíme žloutky od bílků na polevu. Bílky našleháme do tuhého sněhu, žloutky do pěny. Vmícháme rum (já ale dávám víc než 1 lžici) a čerstvou smetanu a nekonec opatrně přidáme bílkový sníh. Meruňky rozdělíme na předpečené těsto. Na to rovnoměrně rozetřeme polevu. Koláč poté musíme dopéci cca 30 minut při stejné teplotě.  Upečený je až je povrch růžový a nelepí se. Někdy je lépe péct ho delší dobu, protože nedopečený není opravdu nic moc:). Po dopečení a vychladnutí ho vyjmeme z formy, pocukrujeme a podáváme.
    U nás patří mezi jeden z nejoblíbenějších meruňkových koláčů.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account