Meruňková bublanina

Vytisknout recept
Meruňku přivezl z Číny do Evropy Alexandr Veliký a pro mnoho z nás představují tyto sytě oranžové plody vrchol letní sezóny. Přestože mají sladkou chuť obsahují jen poměrně nízký obsah cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií. Meruňky obsahují karotenoidy dodávající jim typickou barvu, dále pak beta-karoten působící jako antioxidant, který se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B hlavně niacin, vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály jako železo, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků. Meruňky jsou výborné k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Nebo použít do Meruňkové bublaniny se Smetanovým jogurtem. Jako svačinu je pak senzační Ovocný jogurt z Valašska meruňka nebo Kefírové mléko z Valašska meruňka.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 9
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 200 g Bílého jogurtu z Valašska
  • 0,5 hrnku Čerstvého mléka z Valašska
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 ks kypřícího prášku
  • 2 ks vejce
  • 5 lžic oleje
  • ovoce dle chuti meruňky, jahody, borůvky

Instrukce

  • Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, dokud nevznikne světlá pěna.
  • Přidáme bílý jogurt, mléko, olej a dobře promíchejte.
  • Do směsi postupně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  • Hotové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 24×24 cm a na vrch položíme ovoce.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account