Meruňku přivezl z Číny do Evropy Alexandr Veliký a pro mnoho z nás představují tyto sytě oranžové plody vrchol letní sezóny. Přestože mají sladkou chuť obsahují jen poměrně nízký obsah cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií. Meruňky obsahují karotenoidy dodávající jim typickou barvu, dále pak beta-karoten působící jako antioxidant, který se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B hlavně niacin, vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály jako železo, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků. Meruňky jsou výborné k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Nebo použít do Meruňkové bublaniny se Smetanovým jogurtem. Jako svačinu je pak senzační Ovocný jogurt z Valašska meruňka nebo Kefírové mléko z Valašska meruňka.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 9
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
200gBílého jogurtu z Valašska
0,5hrnku Čerstvého mléka z Valašska
2hrnky polohrubé mouky
1hrnek třtinového cukru
1ks kypřícího prášku
2ks vejce
5lžic oleje
ovoce dle chutimeruňky, jahody, borůvky
Instrukce
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, dokud nevznikne světlá pěna.
Přidáme bílý jogurt, mléko, olej a dobře promíchejte.
Do směsi postupně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Hotové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 24×24 cm a na vrch položíme ovoce.