Makovky - sladké housky

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 20 minutes
Uvařila NikolaKokesova

Ingredience

  • 250 g Polohrubá mouka
  • 250 g Hladká mouka
  • 120 g Cukr krupice
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 200 g Vařené brambory jemně nastrouhané
  • 150 ml Mléko
  • 4 lžíce Rum
  • 1 ks Vejce
  • 1 ks Žloutek
  • 100 g Máslo
  • 30 g Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Bílek
  • Mák na posypání

Instrukce

  • V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout. Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
    Podáváme například s kakaem nebo čajem jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account