Makovec s citronovou polevou

Vytisknout recept
Tohle je česká verze receptu na makovec, který jsem zveřejnila na svém blogu www.cooklikeczechs.com - moje nové hobby v době kovidové, psaní českých receptů v anglickém jazyce.
Pokud byste nevěděli, Česko patří mezi největší producenty máku na celém širém světě. Zatímco v českých kuchyních je mák běžnou surovinou, v zahraničí bývá problém ho sehnat.
Makovec s citronovou polevou podle tohoto receptu je opravdu jednoduchý, navíc do hodiny hotový.
Než začneme péct, připravíme si k ruce všechny suroviny, vymažeme plech o vel. cca 26 * 35 cm s vyšším okrajem a vysypeme ho moukou, aby se těsto nepřichytlo. 
Troubu předehřejeme na 170 °C a jdeme na to!

Makovec

  1. V míse vyšleháme vejce, krupicový cukr a slunečnicový olej. Na pomoc si vezmeme elektrický mixér.
  2. Smícháme mouku, prášek do pečiva a mletý mák. Přidáme k vyšlehanému vejci, přilijeme mléko a vše promícháme.
  3. Hotovou směs na makovec vylijeme na připravený plech a dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.
  4. Makovec vyndáme a necháme chladnout. Mezitím si připravíme citronovou polevu. 

Citronová poleva

  1. V misce vymícháme moučkový cukr s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Pokud je poleva příliš řídká, přidáme moučkový cukr. Pokud je naopak příliš hustá, zakápneme několika kapkami citronové šťávy navíc.
  2. Citronovou polevu rozetřeme na povrchu ještě teplého makovce a uhladíme.
Makovec necháme zcela vychladnout, krájíme na řezy a podáváme. 
130g - mletý mák
200g - krupicový cukr
1ks - vejce
220g - hladká mouka
1ks - prášek do pečiva
300ml - mléko
50ml - slunečnicový olej
60ml - šťáva z citronu
200g - moučkový cukr
příprava - 15
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila PetraKupská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account