Kynutý pletenec

Vytisknout recept
Odeberte si lžičku cukru a cca 1 dcl mléka na kvásek. Hladkou mouku prosejte s moučkovým cukrem a solí, mezitím si ohřejte mléko a udělejte si kvásek (do sklenice si dejte na dno lžičku cukru na ni rozdrobte kostu droží a zalijte cca 1dcl teplého mléka). Cca do 20min vám vzejde kvásek. Ten nalijte do připravené mouky s cukrem a solí dále přidejte olej, žloutky a zbytek teplého mléka (mějte vše pokojové teploty). Vymíchejte  hladké a voňavé těsto (míchejte cca 15min) pokud bude potřeba přidejte teplé mléko nebo naopak trochu mouky...vždy záleží na mouce, každá se chová trochu jinak. A nechejte kynout cca 90min.
Možná se divíte oleji, já již vyzkoušela snad vše, od másla přes sádlo a různé kombinace, ale z oleje je opravdu těsto vláčné a vydrží být chutné a vláčné i více než 2 dny (pokud tedy nesníte dříve) 😀 
Připravte si povidla a to tak, že veškeré suroviny smícháte dohromady (povidla,rum, cukr, vanilkový cukr a skořici). Můžete si připravit i několik různých náplní....tvarohovou, makovou, ořechovou někdo má rád třeba jen nutelu. U nás vyhrávají povidla a mák.
Jakmile Vám těsto vykyne, rozdělte ho na tolik kousků, kolik budete mít naplní (dobré jsou 2 max 3 náplně). Každý kousek si vyválejte opravdu tence do obdelníku, tento obdelník poté naplňte a zaviňte, jako kdyby do závinu, ale nezahýbejte okraje. Jakmile budete mít takto vytvořené všechny záviny, tak záviny podélně rozřízněte. Vytvoří se vám z 1 závinu 2 dlouhé kusy. Pak k sobě dejte 2 kusy s různou náplní a propleťte mezi sebou, nebo 3 kusy a udělejte pletený cop. Udělá to trochu nepořádek, ale výsledek je úžasný. Tyto pletence poté navolno motejte do kruhu za sebou, přeneste do kulaté formy vyložené pečícím papírem a nechte ještě cca 30min odpočívat. Mezitím si nahřejte troubu na 160°C  a pečte cca 60 až 90 min. Podle výšky těsta a vaši trouby. 
Dobrou chuť. 
 
PS: nám s přítelem stačí těsto z poloviny surovin 😀
500g - hladká mouka
1ks - droždí
100g - moučkový cukr
1špetka - sůl
250ml - mléko
150ml - olej
2ks - žloutek
400g - švestková povidla
3lžíce - rum
1lžička - skořice
1ks - vanilkový cukr
1lžíce - moučkový cukr
příprava - 120
vaření - 90
Kategorie Dezert
Uvařila AnnaHolubová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account