Krůtí prso uzené na dřevěných chipsech s citrusovým bylinkovým máslem
Ingredience
Marináda pro naložení přes noc
- 250 g soli
- 250 g cukru
- 250 ml javorového sirupu
- 400 ml cideru
- koriandr
- bobkový list
- česnek, cibule
- jablko
- pomeranč, citron
- 3 l ledu
Bylinkové máslo
- sůl, pepř
- kvalitní máslo
- 6 stroužků česneku
- 3 hrsti nasekané petrželky
- 1/2 hrsti tymiánu nasekaného
- 1/2 hrsti rozmarýnu nasekaného
- nastrouhaná kůra z pomeranče
- nastrouhaná kůra z citronu
- šťáva z pomeranče a citronu (v poměru 1:1)
Okurkový salátek česnekový
- strouhaná salátová okurka
- jogurt bílý
- sůl, pepř
- olivový olej
- prolisovaný česnek
Okurkový salátek medový
- strouhaná salátová okurka
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř
- křemžská hořčice
- med
- olivový olej
Salát Coleslaw
- bílé zelí
- mrkev
- velká žlutá cibule
- majonéza
- cukr, sůl, pepř
- vinný ocet
Základ
- krůtí prso vcelku
Instrukce
- Příprava tohoto pokrmu začíná již den předem – tzv. briningem. Jde o metodu nakládání masa do solného roztoku. Používá se pro zkřehnutí masa a zajištění, že i po ugrilování bude stále šťavnaté. Roztok si připravíme v poměru 250 g soli na litr vody. Následně si připravíme samotnou marinádu.
- Do připraveného solného roztoku přidáme všechny suroviny dle seznamu na marinádu. Na mírném stupni povaříme cca 20 minut a následně šokově schladíme a naředíme přidáním 3 l ledu. Krůtí prso v celku zavážeme provázkem do válečku, jen aby se nám nerozevíralo a nevysušovalo a naložíme na minimálně 8 hodin (přes noc) do připravené marinády. Po vytažení maso osušíme papírovou utěrkou, potřeme bylinkovým máslem.
- Bylinkové máslo, kterým budeme potírat cca každých 20 minut udící se krůtí prso, připravíme rozpuštěním kvalitního másla a přidáním všech uvedených ingrediencí, máslo pak temperujeme kolem 50 °C, aby netuhlo a dalo se jím maso řádně potírat.
- Maso potřené bylinkovým máslem vložíme na gril, kde máme přichystanou lodičku s dřevěnými chipsy. Díky grilování pod uzavřeným víkem grilu, budeme pomocí dřevěných uhlíků maso současně i udit. Hořáky jsou aktivní pouze pod chipsy, ne pod masem. Udíme při teplotě kolem 110 °C cca 1,5 hodiny.
- Po vyjmutí masa z grilu sundáme provázek, krájíme na cca 1,5 cm plátky.
- K nakrájenému krůtímu prsu podáváme různé druhy okurkového salátku a či salátu Coleslaw. Dozdobíme snítkou pažitky či kolečkem citrusových plodů.
Zajímavý a dobrý recept. Dala bych si okurkový salátek medový.
zajímavý recept, díky 🙂