Krůtí prso uzené na dřevěných chipsech s citrusovým bylinkovým máslem

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 1 minute
Porce 3 - 6
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

Marináda pro naložení přes noc

  • 250 g soli
  • 250 g cukru
  • 250 ml javorového sirupu
  • 400 ml cideru
  • koriandr
  • bobkový list
  • česnek, cibule
  • jablko
  • pomeranč, citron
  • 3 l ledu

Bylinkové máslo

  • sůl, pepř
  • kvalitní máslo
  • 6 stroužků česneku
  • 3 hrsti nasekané petrželky
  • 1/2 hrsti tymiánu nasekaného
  • 1/2 hrsti rozmarýnu nasekaného
  • nastrouhaná kůra z pomeranče
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • šťáva z pomeranče a citronu (v poměru 1:1)

Okurkový salátek česnekový

  • strouhaná salátová okurka
  • jogurt bílý
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • prolisovaný česnek

Okurkový salátek medový

  • strouhaná salátová okurka
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř
  • křemžská hořčice
  • med
  • olivový olej

Salát Coleslaw

  • bílé zelí
  • mrkev
  • velká žlutá cibule
  • majonéza
  • cukr, sůl, pepř
  • vinný ocet

Základ

  • krůtí prso vcelku

Instrukce

  • Příprava tohoto pokrmu začíná již den předem – tzv. briningem. Jde o metodu nakládání masa do solného roztoku. Používá se pro zkřehnutí masa a zajištění, že i po ugrilování bude stále šťavnaté. Roztok si připravíme v poměru 250 g soli na litr vody. Následně si připravíme samotnou marinádu.
  • Do připraveného solného roztoku přidáme všechny suroviny dle seznamu na marinádu. Na mírném stupni povaříme cca 20 minut a následně šokově schladíme a naředíme přidáním 3 l ledu. Krůtí prso v celku zavážeme provázkem do válečku, jen aby se nám nerozevíralo a nevysušovalo a naložíme na minimálně 8 hodin (přes noc) do připravené marinády. Po vytažení maso osušíme papírovou utěrkou, potřeme bylinkovým máslem.
  • Bylinkové máslo, kterým budeme potírat cca každých 20 minut udící se krůtí prso, připravíme rozpuštěním kvalitního másla a přidáním všech uvedených ingrediencí, máslo pak temperujeme kolem 50 °C, aby netuhlo a dalo se jím maso řádně potírat.
  • Maso potřené bylinkovým máslem vložíme na gril, kde máme přichystanou lodičku s dřevěnými chipsy. Díky grilování pod uzavřeným víkem grilu, budeme pomocí dřevěných uhlíků maso současně i udit. Hořáky jsou aktivní pouze pod chipsy, ne pod masem. Udíme při teplotě kolem 110 °C cca 1,5 hodiny.
  • Po vyjmutí masa z grilu sundáme provázek, krájíme na cca 1,5 cm plátky.
  • K nakrájenému krůtímu prsu podáváme různé druhy okurkového salátku a či salátu Coleslaw. Dozdobíme snítkou pažitky či kolečkem citrusových plodů.

Notes

Snoubení vína

“Součástí receptu u krůtího prsa jsou citrusové plody. Aby se chutě hezky propojily, zvolil jsem Habánské sklepy, Chardonnay, 2020, pozdní sběr, víno, které má dominantní citrusovou exotickou vůni, ve které převládá kandovaná kůra. V chuti je pak víno delikátní, máslově oříškové, doprovázeno ovocným podtextem a vyšší kyselina je harmonicky zakomponovaná do celého charakteru vína,“ vysvětluje Petr Ptáček.
2 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Zajímavý a dobrý recept. Dala bych si okurkový salátek medový.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    zajímavý recept, díky 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account