Koláč z dýně hokaido co není cítit dýní, ale voní vanilkou, skořicí, citronem a karamelizovanými jablky
Ingredience
- 1 kg dýně
- 2 hrnek polohrubá mouka
- 1/5 hrnek cukr krupice
- 3/4 hrnek mléko
- 1 špetka vanilka
- 1 lžíce citronová kůra
- 2 ka prášek do pečiva
- 1 kg strouhaná jablka
- 1 ks vejce
- 2 lžička skořice
- 1/2 hrnek olej
Instrukce
- Tento koláč vznikl náhodou, ale během víkendu jsem ho pekla 2x 🙂 Výsledek je asi 3 cm vysoký, velice mokrý a vláčný koláč (moc nenaskočí)Dýni doporučuji rozmixovat na padrť (samozřejmě bez semínek a vnitřního obsahu) - nechala jsem ji i se slupkou.Jablka nastrouhat na hrubo a nechat v misce, ať pustí vodu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.Plech si vymažte a vysypte, nebo vyložte pečícím papírem.Na těsto: Dýně, cukr (1 hrnek, zbytek necháte na jablka), mouku, prášek do pečiva, vejce, olej, vanilku nebo vanilkový cukr, prášek do pečiva a mléko, nebo vodu - tu opatrně přilévejte, ať to nemáte moc řídké. Přidejte citronovou kůru.Smíchejte, :-)vznikne těsto hustější. To naneste a urovnejte na plech. Vezměte jablka, vymačkejte z nich šťávu, slijte jinam, sušší jablka prosypte zbylým cukrem a skořicí a naneste na těsto. Snažila jsem se o rovnoměrnost, ale moc to nejde 🙂 Šup s tím do trouby a pečte - špatně se poznává, že už to je, protože těšto je oranžové od dýně - já to brala podle jablek a bylo to v troubě cca 45-50 minut na 175-180 stupňů. Výsledný koláč je nižší, úúúžasně vláčný a syn kamarádky se po něm mohl utlouci. 🙂