Jihotyrolská sladká specialita – Zelten
Ingredience
Na marinování:
- • 1 kg hrubě nasekaných ořechů
- • 1 kg rozinek Sultánek
- • 1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
- • 150 g cukru
- • 2 ks citrónu
- • 2 ks pomeranče
- • 2 čajové lžičky anýzu
- • 2 čajové lžičky kmínu
- • 1 čajovou lžičku mleté skořice
- • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
- • 500 ml svařeného vína
- • Špetka soli
Na chlebové těsto:
- • 150 g pšeničné hladké mouky
- • 100 g žitné mouky
- • 25 g suché droždí
- • 1 polévková lžíce oleje
- • Špetka soli
Na ozdobu:
- • Ořechy mandle, sušené třešně, cukrová voda na potření (zde ale můžete volit ingredience dle libosti).
Instrukce
- Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.
- Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechtě krátce kynout.
- Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce, a velmi dobře zpracujte dohromady. Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175° a pečte po dobu 40 minut.
- Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Následně Zelten zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.
Určitě moc velká dobrota.