Jihotyrolská sladká specialita – Zelten

Vytisknout recept
Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.
Kategorie Dezert
Kuchyně Italská
Čas přípravy 50 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jihotyrolská Kuchařka

Ingredience

Na marinování:

  • • 1 kg hrubě nasekaných ořechů
  • • 1 kg rozinek Sultánek
  • • 1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
  • • 150 g cukru
  • • 2 ks citrónu
  • • 2 ks pomeranče
  • • 2 čajové lžičky anýzu
  • • 2 čajové lžičky kmínu
  • • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • • 500 ml svařeného vína
  • • Špetka soli

Na chlebové těsto:

  • • 150 g pšeničné hladké mouky
  • • 100 g žitné mouky
  • • 25 g suché droždí
  • • 1 polévková lžíce oleje
  • • Špetka soli

Na ozdobu:

  • • Ořechy mandle, sušené třešně, cukrová voda na potření (zde ale můžete volit ingredience dle libosti).

Instrukce

  • Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.
  • Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechtě krátce kynout.
  • Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce, a velmi dobře zpracujte dohromady. Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175° a pečte po dobu 40 minut.
  • Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Následně Zelten zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.
1 Komentář
  1. Naděžda Křičenská 6 měsíců ago

    5 stars
    Určitě moc velká dobrota.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account