Jarní špenátový quiche. Pikantní, vydatný a plný energie

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 50 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1,5 hrnek Hladká mouka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 lžička Kypřící prášek
  • 1 ks Vejce
  • 130 g Máslo

NÁPLŇ

  • 1 lžíce Kokosový olej
  • 140 g Bílý jogurt řeckého typu
  • 100 g Kvalitní šunka
  • 1 hrst Špenátové čerstvé baby listy
  • 6 ks Vejce
  • 1 lžíce Petrželová nať
  • 1 špetka Sůl, pepř
  • 50 g Sýr rokfór (nebo niva)
  • 1 lžíce Chia semínka
  • 2 lžíce Slunečnicová semínka

Instrukce

  • Quiche - slaný koláč v české verzi - můžete vyrobit z jakýchkoliv přebytečných ingrediencí, co vám zůstanou v ledničce a nevíte, jak s nimi naložit dál. S žádnou kombinací surovin nemůžete udělat chybu. Výtečný, chutný a neodolatelný bude pokaždé.
    Pikantní nádech získá díky kousku sýru rokfór, svěžest pak špenátovými listy, vydatnost vajíčky (pokud možno domácími) a energii mu propůjčí CHIA semínka.
    Upečte quiche a pozvěte rodinu či přátelé. Ohromíte je a zamilují si koláč i vás.
    Co budete potřebovat?
    Koláčovou formu o průměru cca 23 cm. Já osobně nejraději používám skleněnou nebo keramickou.
    Ingredience na korpus:
    Hladkou mouku nebělenou 1 a 1/2 hrnkuŠpetku soli1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů (např. Amylon)1 ks vajíčko130 g změklého másla
    Do mísy prosejte mouku, osolte, přisypte kypřící prášek a promíchejte. Přidejte vajíčko s máslem a propracujte do hladkého těsta. Dejte odpočinout do ledničky dokud nevytvoříte náplň.
     
    Ingredience na náplň:
    1 PL kokosového oleje1 hrnek bílého jogurtu řeckého typu (cca 140 g)100 g kvalitní šunky1 hrst čerstvých špenátových listů6 (domácích) vajíček1 PL nasekané petrželové natisůl a pepř dle chuti (s kořením to příliš nepřehánějte. Šunka a rokfór již slané a pikantní jsou sami o sobě)50 g sýru rokfór (nebo niva)1 PL CHIA semínek
    Na posypání povrchu 2 PL slunečnicových semínek.
    Na pánvičce rozehřejte olej. Orestujte špenátové listy a přidejte k nim na chvilku prohřát i šunku.
    V míse smíchejte vajíčka, jogurt, sýr, petrželovou nať, CHIA a nakonec vmíchejte vychladlou špenátovo-šunkovou směs. Osolte a opepřete dle chuti.
    .....................
    Troubu předehřejte na 180 °C.
    Vyndejte těsto z ledničky a rozválejte přímo na pečícím papíru na tenkou placku. Přeneste do formy, kde ji poupravte do požadovaného tvaru. Zalijte náplní, posypte slunečnicovými semínky a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca 45 - 50 minut nebo dokud povrch krásně nezezlátne.
    Nechte vychladnout a podávejte.
    Dobrou chuť.
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account