Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.
Kategorie Dezert
Kuchyně Italská
Čas přípravy 50 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Jihotyrolská Kuchařka
Ingredience
Na marinování:
• 1 kg hrubě nasekaných ořechů
• 1 kg rozinek Sultánek
• 1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
• 150 g cukru
• 2 ks citrónu
• 2 ks pomeranče
• 2 čajové lžičky anýzu
• 2 čajové lžičky kmínu
• 1 čajovou lžičku mleté skořice
• ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
• 500 ml svařeného vína
• Špetka soli
Na chlebové těsto:
• 150 g pšeničné hladké mouky
• 100 g žitné mouky
• 25 g suché droždí
• 1 polévková lžíce oleje
• Špetka soli
Na ozdobu:
• Ořechymandle, sušené třešně, cukrová voda na potření (zde ale můžete volit ingredience dle libosti).
Instrukce
Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.
Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechtě krátce kynout.
Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce, a velmi dobře zpracujte dohromady. Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175° a pečte po dobu 40 minut.
Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Následně Zelten zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.