Dýňový koláč

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 25 minutes
Uvařila VendulaStillerová

Ingredience

  • 2/3 hrnek Polohrubá mouka
  • 1/3 hrnek Hnědý cukr
  • 1/2 hrnek Ovesné vločky
  • 100 g Máslo chlazené
  • 1/4 hrnek Pekanové nebo vlašské ořechy nasekané
  • 1/4 lžička Sůl
  • 350 g Dýňové pyré
  • 300 g Salko
  • 1 ks Vejce
  • 1/2 lžička Skořice
  • špetka Hřebíček strouhaný/tlučený
  • 1/4 lžička Sůl

Instrukce

  • Recept na podzimní dobrotu vám sepsala Nady. Nechte si chutnat!
    Suroviny jsou rozepsány na malou kruhovou formu o průměru 18-19 cm. Budete-li přepočítávat na větší objem, počítejte jedno vajíčko na cca 250-300 g dýňového pyré.
    Suroviny na korpus - mouku, cukr, vločky, sůl, ořechy a máslo -  dáme do mísy a zpracujeme jako drobenku. Z výsledného množství odebereme zhruba hrnek a dáme stranou. Zbylou směsí zaplníme dno formy a dobře umačkáme. (Silikonovou nebo teflonovou formu není třeba vymazat ani dávat papír. Do ostatních forem doporučuji spíše vložit pečicí papír než vymazávat, ale obojí je možné.) Formu s připraveným korpusem i odloženou drobenku dáme chladit do lednice.
    Zapneme troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzduch nebo spodní ohřev), mřížku dáme do dolní části trouby.
    Připravíme náplň: Dýňové pyré*, salko, koření a sůl dobře promícháme, jako poslední přimícháme vejce. Není třeba šlehat.
    Náplň** nalijeme na připravený korpus a posypeme odloženou drobenkou. Můžeme ozdobit půlkami/čtvrtkami ořechů. Dáme péct na cca 25 minut (pečeme tak dlouho, až se střed koláč nechvěje, když s plechem zatřeseme) a necháme vychladnout v troubě.
    Podáváme teplý nebo chlazený, ozdobený šlehačkou či bez, dle chuti.
    *Dýňové pyré - nevím, jestli lze u nás zakoupit (prodávalo by se v plechovkách); lze jej poměrně snadno připravit: Dýni překrojíme napůl, vydlabeme semínka a položíme řeznou plochou na papírem vyložený plech. Dáme péct na 200 stupňů Celsia, menší dýně se pečou cca 30 minut, větší třeba i hodinu. Hotovou dýni poznáme, když do ní píchneme vidličkou (měla by bez problémů projít). Necháme lehce vychladnout, oloupeme a dužinu pečené dýně rozmixujeme. Vzniklé pyré lze uchovat ve sklenici v lednici pár dní, zavařit do skleniček nebo zamrazit. Pyré pak můžete zpracovat dle vybraného receptu.
    **Pokud by Vám přebývala náplň, lze ji upéct samotnou, například ve formičkách na cupcakes. Papírové košíčky z ní ale nepůjdou dobře sundat.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account