Jehněčí kýta s letní zeleninovou směsí

Vytisknout recept
Maso a příloha z jednoho pekáče rovná se ideální víkendový oběd. 
 
1
Troubu předehřejte na 220°C. Do masa vmasírujte olivový olej (asi 2 lžíce). Promíchejte veškeré koření a sůl, vetřete do masa. Maso podle potřeby svažte potravinářským provázkem. Vložte ho do velkého pekáče či na hluboký plech a pečte 30 minut.
2
Potom teplotu v troubě zmírněte na 200°C. Pekáč či plech vyjměte z trouby, maso přesuňte na talíř, do pekáče nasypte brambory a zeleninu, promíchejte ji s výpekem a česnekem a také s hrstí čerstvého rozmarýnu. Podle chuti přidejte trochu oleje a citronové šťávy.
 
3
Navrch posaďte maso, vložte do trouby, pečte zhruba 1 hodinu, často kontrolujte, podle potřeby obracejte a promíchávejte zeleninu a brambory, aby se pekly rovnoměrně. Je-li zelenina příliš suchá, podlijte ji trochou vína. Pokud by maso příliš rychle tmavlo, zakryjte ho alobalem.
4
Maso vyndejte z trouby, položte na talíř či prkénko a nechte volně pod alobalem odpočívat nejméně půl hodiny.
5
Mezitím zkontrolujte zeleninu – je-li třeba, ještě chvíli ji pečte. Pokud je moc mastná, seberte oddělený tuk. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
6
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s pečenými bramborami a zeleninou. Ozdobte čerstvým rozmarýnem, popřípadě doplňte listovým salátem.
 
NĚCO NAVÍC
Pokrm můžete jako další přílohou doplnit ještě vařenou červenou čočkou nebo pečivem na vytření šťávy.
 

ks - jehněčí kýta 2 kg může být i mražená – rozmrazená
ks - olivový olej podle potřeby
ks - paprika sladká 1 PL
ks - římský kmín 2 ČL mletý
ks - koriandr mletý 1 ČL
ks - skořice 1 ČL mletá
ks - chilli sušené 1 špetka
ks - zázvor (mletý) 0.5 ČL buď mletý sušený nebo strouhaný čerstvý
ks - pepř 0.5 ČL čerstvě mletý
ks - sůl mořská 0.5 ČL
ks - brambory 6 ks oloupané a nakrájené na tenká kolečka
ks - cibule 3 ks na klínky
ks - rajčata 6 ks na klínky
ks - rajčata cherry 2 hrsti i směsi
ks - lilek 1 ks nakrájený na kousky
ks - česnek 3 stroužky drcený
ks - rozmarýn 1 hrst čerstvý
ks - citronová štáva
ks - víno bílé 200 ml suché
příprava - 20
vaření - Více než hodinu
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account