Maso a příloha z jednoho pekáče rovná se ideální víkendový oběd.
1
Troubu předehřejte na 220°C. Do masa vmasírujte olivový olej (asi 2 lžíce). Promíchejte veškeré koření a sůl, vetřete do masa. Maso podle potřeby svažte potravinářským provázkem. Vložte ho do velkého pekáče či na hluboký plech a pečte 30 minut.
2
Potom teplotu v troubě zmírněte na 200°C. Pekáč či plech vyjměte z trouby, maso přesuňte na talíř, do pekáče nasypte brambory a zeleninu, promíchejte ji s výpekem a česnekem a také s hrstí čerstvého rozmarýnu. Podle chuti přidejte trochu oleje a citronové šťávy.
3
Navrch posaďte maso, vložte do trouby, pečte zhruba 1 hodinu, často kontrolujte, podle potřeby obracejte a promíchávejte zeleninu a brambory, aby se pekly rovnoměrně. Je-li zelenina příliš suchá, podlijte ji trochou vína. Pokud by maso příliš rychle tmavlo, zakryjte ho alobalem.
4
Maso vyndejte z trouby, položte na talíř či prkénko a nechte volně pod alobalem odpočívat nejméně půl hodiny.
5
Mezitím zkontrolujte zeleninu – je-li třeba, ještě chvíli ji pečte. Pokud je moc mastná, seberte oddělený tuk. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
6
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s pečenými bramborami a zeleninou. Ozdobte čerstvým rozmarýnem, popřípadě doplňte listovým salátem.
NĚCO NAVÍC
Pokrm můžete jako další přílohou doplnit ještě vařenou červenou čočkou nebo pečivem na vytření šťávy.
ks - jehněčí kýta 2 kg může být i mražená – rozmrazenáks - olivový olej podle potřebyks - paprika sladká 1 PLks - římský kmín 2 ČL mletýks - koriandr mletý 1 ČLks - skořice 1 ČL mletáks - chilli sušené 1 špetkaks - zázvor (mletý) 0.5 ČL buď mletý sušený nebo strouhaný čerstvýks - pepř 0.5 ČL čerstvě mletýks - sůl mořská 0.5 ČLks - brambory 6 ks oloupané a nakrájené na tenká kolečkaks - cibule 3 ks na klínkyks - rajčata 6 ks na klínkyks - rajčata cherry 2 hrsti i směsiks - lilek 1 ks nakrájený na kouskyks - česnek 3 stroužky drcenýks - rozmarýn 1 hrst čerstvýks - citronová štávaks - víno bílé 200 ml suchépříprava - 20vaření - Více než hodinu