Jarní zelený salát s vejcem a chřestem
Chřest
Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nebude český, čili bude méně čerstvý. Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza.Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho. U zeleného chřestu lehký ohyb naopak není na škodu, ale opět platí, že v místě, kde při ohybu chřest praskne, odělujete část k přímé konzumaci a konec stonku, který je tuhý a hodí se do vývaru, ale ne k jídlu.
Postup přípravy:
- Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.
- U omytého chřestu odlomíme dřevnaté konce a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a octa asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka. Hned zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Vychladlý jej nakrájíme na větší špalíčky
- Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy špenátu zbavíme tužších stonků.
- Jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.
- Z oleje, citrónové šťávy a medu připravíme dresink
- Na talíře rozdělíme listy salátů, cibulku, chřest, hrášek, promícháme s dresinkem. Nahoru ozdobíme vejcem.