Tak je tady jaro a to přímo svádí k tomu, aby se nám i talíře zazelenaly. ;-) Navíc brzy začíná chřestová sezóna!
Chřest
Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nebude český, čili bude méně čerstvý.
Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza.
Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho.
U zeleného chřestu lehký ohyb naopak není na škodu, ale opět platí, že v místě, kde při ohybu chřest praskne, odělujete část k přímé konzumaci a konec stonku, který je tuhý a hodí se do vývaru, ale ne k jídlu.
Postup přípravy:
-
Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.
-
U omytého chřestu odlomíme dřevnaté konce a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a octa asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka. Hned zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Vychladlý jej nakrájíme na větší špalíčky
-
Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy špenátu zbavíme tužších stonků.
-
Jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.
-
Z oleje, citrónové šťávy a medu připravíme dresink
-
Na talíře rozdělíme listy salátů, cibulku, chřest, hrášek, promícháme s dresinkem. Nahoru ozdobíme vejcem.
Tip:
Výborný je tento salát se ztraceným vejcem, ale přípravu to nepatrně prodlouží.
V době chřestu, kdy jsou hrachové lusky mladé, dávám je celé, jen překrojené napůl. Místo hrášku je možné dát i fava fazole.
4ks - Vejce10ks - Zelený chřest300g - Rukola200g - Baby špenát100g - Polníček2ks - Jarní cibulka1hrst - Čerstvý zelený hrášek (nebo zelené boby)ks - Olivový olej, citrónová šťáva, med, sůl, pepřpříprava - 15 minutvaření - 8 minut