Vyzkoušejte jarní špenátový chléb
Ingredience
- 2 hrnek Pohanková mouka
- 20 g Droždí
- 250 ml Mléko
- 50 g Mletá slunečnicová semínka
- 1 ks Vejce
- 30 g Mladé čerstvé špenátové listy
- 1,5 lžička Sůl
- 1 špetka Anýz
- 60 ml Kokosový olej
Instrukce
- Jaro přináší novou energii, svěžest a čerstvou zeleň. Nechala jsem se inspirovat a popustila uzdu fantazii. A výsledek? Výtečný jarní chléb z pohankové mouky a mladých lístků špenátu.Je snadný, rychlý, zdravý a chutná báječně. Vyzkoušejte také:2 hrnky pohankové mouky250 ml slunečnicového mléka (nebo jakéhokoliv rostlinného nebo obyčejného)20 g droždí50 g mletých slunečnicových semínek30 g mladých čerstvých listů špenátu (jedna hrst)1 vajíčkopár zrníček anýzu1 a 1/2 ČL soli60 ml kokosového olejeMléko ohřejte, přidejte trošku třtinového cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.Na 2 PL oleje si na pánvičce krátce orestujte mladé listy špenátu. Nechte vychladnout.Mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte, přidejte anýz, vajíčko, mletá slunečnicová semínka a promíchejte.Ke směsi přilijte kvásek a zamíchejte. Dodejte restované špenátové listy a zbytek oleje.Zadělejte vláčné těsto a dejte ho na teplé místo kynout asi na 1 a 1/2 hodiny.Rozehřejte si troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte kapkou oleje. Těsto do ní přendejte a nechte znovu 15 minut nakynout.Vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.Než chléb z trouby vyndáte, proveďte test se špejlí. Když ji z těsta vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. V opačném případě ponechejte bochníček v troubě dle potřeby dalších pár minut navíc.Nechte vychladnout a podávejte. Dokonale chutná se svěží jarní pomazánkou z domácí lučiny a pažitky. Jak na rychlou domácí pomazánku "á la lučina"?0,5 kg bílého jogurtu řeckéto typu1/2 ČL soli50 ml smetany ke šleháníVšechny ingredience promíchejte dohromady. Připravte si kousek plátýnka (nebo plenu) a vyložte jím cedník. Směs do plátýnka přelijte a postavte nad dózu, kam bude odkapávat syrovátka. Nechte alespoň 4 hodiny "filtrovat". Hustou a krémovou hmotu přendejte do misky a dochuťte čerstvou pažitkou.Použít můžete jakékoliv koření nebo zeleninu. Pomazánka bude výtečná pokaždé.Dobrou chuť.