Vyzkoušejte jarní špenátový chléb

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Čas přípravy 1 hour 50 minutes
Čas vaření 45 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 2 hrnek Pohanková mouka
  • 20 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 50 g Mletá slunečnicová semínka
  • 1 ks Vejce
  • 30 g Mladé čerstvé špenátové listy
  • 1,5 lžička Sůl
  • 1 špetka Anýz
  • 60 ml Kokosový olej

Instrukce

  • Jaro přináší novou energii, svěžest a čerstvou zeleň. Nechala jsem se inspirovat a popustila uzdu fantazii. A výsledek? Výtečný jarní chléb z pohankové mouky a mladých lístků špenátu.
    Je snadný, rychlý, zdravý a chutná báječně. Vyzkoušejte také:
    2 hrnky pohankové mouky
    250 ml slunečnicového mléka (nebo jakéhokoliv rostlinného nebo obyčejného)
    20 g droždí
    50 g mletých slunečnicových semínek
    30 g mladých čerstvých listů špenátu (jedna hrst)
    1 vajíčko
    pár zrníček anýzu
    1 a 1/2 ČL soli60 ml kokosového oleje
    Mléko ohřejte, přidejte trošku třtinového cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.Na 2 PL oleje si na pánvičce krátce orestujte mladé listy špenátu. Nechte vychladnout.Mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte, přidejte anýz, vajíčko, mletá slunečnicová semínka a promíchejte.Ke směsi přilijte kvásek a zamíchejte. Dodejte restované špenátové listy a zbytek oleje.Zadělejte vláčné těsto a dejte ho na teplé místo kynout asi na 1 a 1/2 hodiny.Rozehřejte si troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte kapkou oleje. Těsto do ní přendejte a nechte znovu 15 minut nakynout.Vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.Než chléb z trouby vyndáte, proveďte test se špejlí. Když ji z těsta vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. V opačném případě ponechejte bochníček v troubě dle potřeby dalších pár minut navíc.
    Nechte vychladnout a podávejte. Dokonale chutná se svěží jarní pomazánkou z domácí lučiny a pažitky.
     
    Jak na rychlou domácí pomazánku "á la lučina"?
    0,5 kg bílého jogurtu řeckéto typu
    1/2 ČL soli
    50 ml smetany ke šlehání
    Všechny ingredience promíchejte dohromady. 
    Připravte si kousek plátýnka (nebo plenu) a vyložte jím cedník. Směs do plátýnka přelijte a postavte nad dózu, kam bude odkapávat syrovátka. Nechte alespoň 4 hodiny "filtrovat". Hustou a krémovou hmotu přendejte do misky a dochuťte čerstvou pažitkou.
    Použít můžete jakékoliv koření nebo zeleninu. Pomazánka bude výtečná pokaždé.
    Dobrou chuť.
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account