Čočková polévka s česnekovými krutony

Vytisknout recept
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si menší plech (20 cm × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem.
Nyní si nachystejte větší hrnec a na středním plameni v něm rozpalte 1 lžíci olivového oleje. Následně do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty. Poté přidejte 2 nastrouhané stroužky česneku, červenou čočku, předvařenou cizrnu, rajčatový protlak, sušenou majoránku, sůl a pepř, vše zalijte zeleninovým vývarem, hrnec nezakrývejte a směs nechte vařit na středním plameni cca 15–18 minut do změknutí čočky.
Mezitím si upečte krutony: na vyložený plech rozprostřete kostičky chleba, posypte je 1 nastrouhaným stroužkem česneku a trochou soli, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut při 200–210 °C.
Až se dovaří čočková směs v hrnci, vypněte ohřev a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem (můžete použít i stolní mixér). Do výsledné směsi přilijte sójovou smetanu a vinný ocet a vše ještě jednou promixujte.
Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte česnekové krutony. Nakonec každou porci polévky posypte chilli vločkami a čerstvou řeřichou a podávejte.
Nutriční informace na 1 porci: 337 kcal | 14 g bílkovin | 47 g sacharidů | 9 g tuků
ks - 1 lžíce olivového oleje
ks - 150 g bílé cibule (nakrájené na menší kousky)
ks - 3 stroužky česneku (nastrouhané najemno)
ks - 100 g celé loupané červené čočky v suchém stavu
ks - 200 g předvařené cizrny
ks - 1 lžíce rajčatového protlaku
ks - 2 lžičky sušené majoránky
ks - 900 ml zeleninového vývaru
ks - 120 g žitného chleba (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm)
ks - 75 ml sójové smetany
ks - 1 lžička bílého vinného octa
ks - ½ lžičky chilli vloček
ks - 1 lžíce čerstvé řeřichy
ks - sůl
ks - pepř
příprava - 15
vaření - 20
Kategorie Polévka
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account