- V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
- Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
- Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
- Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.
TIP! Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.500ml - zeleninový vývar2ks - šalotka1ks - bílá část pórku500g - mražený hrášek100ml - mléko250ml - smetana ke šlehání2lžíce - máslo6ks - plátky slaninyks - zakysaná smetana k podáváníks - sůl, pepř ks - muškátový oříšekpříprava - 20vaření - 20