Geniálně jednoduchý velikonoční dort | Ženy s.r.o.

Geniálně jednoduchý velikonoční dort

Vytisknout recept
Po vydatném velikonočním obědě přijde vhod něco sladkého na závěr. A pokud už máte dost vaření, pečení a velikonočního úklidu, nezoufejte – tenhle dort zvládnete levou zadní. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a korpus si můžete připravit s předstihem, klidně den či dva dopředu. A co víc – nemusíte se trápit s dokonale hladkým krémem. V kurzu jsou totiž tzv. „nahé dorty“, u nichž krém záměrně nechává vyniknout korpus – a každý drobný nedostatek se tak rázem mění v přednost.
Kategorie moučník
Kuchyně Ostatní
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce - 10 porcí
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

Na korpus:

  • • 125 g másla změklého
  • • 160 g cukru krupice
  • • 1 lžička vanilkového extraktu
  • • 2 vejce
  • • 280 g hladké mouky
  • • 1 lžička kypřicího prášku
  • • 145 ml mléka

Na krém:

  • • 260 g moučkového cukru
  • • 1 lžíce másla
  • • 2 lžička vanilkového extraktu

Instrukce

  • • Formu o průměru 20 cm lehce vytřete máslem, na dno položte kolo z pečicího papíru.
  • • Rošt vložte doprostřed trouby. Předehřejte troubu tak, že spustíte program PEČENÍ/180 °C/KONVEKCE/40 MIN.
  • • Do velké mísy dejte máslo, cukr a vanilku a při střední rychlosti šlehejte, až bude směs světlá a krémová.
  • • Po jednom zašlehávejte vejce, občas setřete směs ze stěn nádoby do směsi.
  • • Přepněte mixér na nízké otáčky, přidejte 1/3 mouky a poté ½ mléka. Takto střídavě přidávejte mouku a mléko, až vše zapracujete do těsta.
  • • Směs nalijte do připravené dortové formy a rovnoměrně ji rozetřete.
  • • Jakmile je trouba předehřátá, vložte korpus do trouby.
  • • Až se ozve signál časovače, vyjměte korpus z trouby a doprostřed zapíchněte špejli. Pokud vyjde ven čistá, je korpus hotový. Nechte ho 5 minut ve formě, pak korpus překlopte na mřížku a nechte vychladnout.
  • • Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte k němu máslo, vanilku a dvě lžíce horké vody. Šlehejte při střední rychlosti. Jakmile se všechny suroviny dobře spojí, zvyšte rychlost na maximum a šlehejte, dokud nedosáhnete roztíratelné konzistence. Pro naředění můžete přidat ještě trochu citronové šťávy, přidávejte ji ale po kapkách.
  • • Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte podle svého.

Tip redakce:

  • Příprava dortu je opravdu snadná, obzvlášť pokud si vezmete na pomoc troubu Sage Smart Oven™ Air Fryer XL. Je všestranná a zastane práci hned několika přístrojů najednou. Kromě toho, že v ní upečete bez potíží korpusy na dort, celé kuře nebo pizzu, můžete ji využít na grilování, horkovzdušné smažení, ohřívání pokrmů nebo pomalé vaření. Díky technologii Element iQ® máte na své straně inteligentní algoritmy, které vytvářejí podmínky pro dokonalé rozložení teploty – už žádné spálené okraje ani nedopečený střed koláče! Trouba s extra velkou kapacitou 28 litrů pojme plech o rozměrech 23x 33 cm, má 14 chytrých funkcí, které si pohodlně zvolíte na dotykovém displeji.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account