Gazdovské brambory s tofu

Vytisknout recept
Vydejte se na cestu objevování nekonečných chutí a vůní, můžete začít třeba s tofu. Nezáleží na tom, jestli máte rádi slané, sladké nebo něco mezi tím – tofu se přizpůsobí vaší chuti.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Vegetariánská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 470 g brambor
  • 6 ml rostlinný olej
  • 50 g cibule
  • 170 g uzené tofu
  • 3 g mletá sladká paprika
  • 3 g česnek
  • 2 g drcený kmín
  • 1 g mletý pepř
  • 250 g kysané zelí
  • 1 g celý kmín
  • sůl podle chuti

Instrukce

  • Brambory ve slupce doměkka uvaříme v osolené vodě. Než vychladnou, na oleji si opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky nakrájené tofu a vše spolu restujeme 5 minut. Dochutíme mletou paprikou a prolisovaným česnekem a ještě minutku restujeme.
  • Ze zelí vymačkáme vodu, brambory oloupeme a opatrně nakrájíme na tenké plátky. Pekáč potřeme olejem. Třetinu brambor navrstvíme po celé ploše pekáče a jemně je osolíme. Na brambory přidáme polovinu zelí a na něj polovinu tofu směsi s cibulí. Vše společně upěchujeme do roviny a pokračujeme posolenými bramborami, zelím a tofu. Opět navrstvíme zbytek brambor, které osolíme, jemně posypeme celým kmínem a pofrkáme olejem. Pečeme 40 minut na 220 stupňů dozlatova. Nakrájíme na porce a můžeme podávat.

Notes

Tofu samo ve své naturální podobě není výrazné, ale může chutnat na nespočet způsobů a jeho využití sahá mnohem dál, než je jen náhrada za maso. Své místo si najde při každém jídle – od zdravé snídaně, přes rychlé snacky, až po výjimečné večeře.
Pokud se neponoříte do všech podob, které nabízí, ochudíte se například o tofu verzi sweet&sour, cheececaků, créme brulée, zmrzliny nebo dokonce tradičního slovenského jídla - halušek.. Samo o sobě otevírá nekonečné možnosti.

Škvarky a tofulíny

Receptů je plný internet, při pohledu na seznam surovin, nás však může odradit jejich dostupnost. Vegfluencer Pavel Ovesný proto doporučuje ingredience, které umíme nakoupit i v nejbližší večerce.
„Tofu můžeme nakrájet na plátky nebo kostičky a poté smažit na oleji, grilovat, udit nebo péct. Na pomazánky jej můžeme rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru. Přírodní tofu na slano doporučuji naložit do marinády. Uzené nebo marinované tofu chutná dobře i bez další úpravy, ale s hořčicí bude chutnat lépe, stráví-li pár minut na pánvi. Nebo jej můžete naložit podle vzoru českých klasik do octového nálevu či oleje a vytvořit tak utopence nebo tofulíny,” píše Ovesný. Vyzdvihuje, že kvalitní tofu značky Lunter lze v našich zeměpisných šířkách pořídit prakticky všude.
Dále přidává recepty na „chlupaté knedlíky“ s tofu „slaninkou“, bezvaječné lečo nebo tofu míchaná vejce. Nejde přitom o žádnou novinku. O neprobádaných možnostech této potraviny se u nás mluvilo již před třemi desetiletími.
"Z tofu lze udělat i škvarky pro brynzové halušky," řekl pro SME Jan Lunter v roce 1996, kdy teprve rozbíhal firmu. „Dá se použít na špagety nebo jako řízek. Právě to je pro tofu typické, že může přibrat chutě každé národní kuchyně a je mimořádně zdravé,“ řekl tehdy.
Jan Lunter věděl, o čem mluví a od té doby mu za pravdu dávají nové a nové studie. V tofu je spousta proteinů, málo tuku, a nenajdete tam cholesterol. I Americká kardiologická asociace uvádí, že tofu je dobré pro předcházení problémů se srdcem.
Studie z roku 2020, která zkoumala data od více než 210 tisíc amerických lékařů, odhalila, že lidé, kteří jedí tofu alespoň jednou týdně, mají o osmnáct procent nižší riziko problémů se srdcem než ti, kteří se k němu dostanou jen zřídka. Sójové výrobky včetně tofu v jídelníčku také snižují riziko úmrtí na infarkt.
Na Slovensku máme štěstí. Tofu nejvyšší kvality koupíte v nejbližším obchodě. Jedním nákupem tak umíte najednou podpořit domácího výrobce, vychutnat si výborné jídlo a udělat něco i pro své zdraví.
Je to jen na vás. Tofu může nahradit maso v klasických receptech, ale, jak jsme již zmiňovali, nabízí toho mnohem, mnohem víc. Může být základem krémových nebo tradičních pomazánek. Z výrobků značky Lunter si vyberete, ať už máte chuť na něco grilovaného, ​​sladkého chilli nebo na mořské tóny.
Vybrat si můžete bazalkové tofu nebo přírodní, které pak můžete dochutit přesně způsobem, jak to máte nejraději, na sladce či naslano.
Zdroj: Lunter - www.lepsisvetchuti.cz
Foto: se souhlasem Lunter
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account