Vydejte se na cestu objevování nekonečných chutí a vůní, můžete začít třeba s tofu. Nezáleží na tom, jestli máte rádi slané, sladké nebo něco mezi tím – tofu se přizpůsobí vaší chuti.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Vegetariánská
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 0Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
470gbrambor
6mlrostlinný olej
50gcibule
170guzené tofu
3gmletá sladká paprika
3gčesnek
2gdrcený kmín
1gmletý pepř
250gkysané zelí
1gcelý kmín
sůl podle chuti
Instrukce
Brambory ve slupce doměkka uvaříme v osolené vodě. Než vychladnou, na oleji si opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky nakrájené tofu a vše spolu restujeme 5 minut. Dochutíme mletou paprikou a prolisovaným česnekem a ještě minutku restujeme.
Ze zelí vymačkáme vodu, brambory oloupeme a opatrně nakrájíme na tenké plátky. Pekáč potřeme olejem. Třetinu brambor navrstvíme po celé ploše pekáče a jemně je osolíme. Na brambory přidáme polovinu zelí a na něj polovinu tofu směsi s cibulí. Vše společně upěchujeme do roviny a pokračujeme posolenými bramborami, zelím a tofu. Opět navrstvíme zbytek brambor, které osolíme, jemně posypeme celým kmínem a pofrkáme olejem. Pečeme 40 minut na 220 stupňů dozlatova. Nakrájíme na porce a můžeme podávat.
Notes
Tofu samo ve své naturální podobě není výrazné, ale může chutnat na nespočet způsobů a jeho využití sahá mnohem dál, než je jen náhrada za maso. Své místo si najde při každém jídle – od zdravé snídaně, přes rychlé snacky, až po výjimečné večeře.Pokud se neponoříte do všech podob, které nabízí, ochudíte se například o tofu verzi sweet&sour, cheececaků, créme brulée, zmrzliny nebo dokonce tradičního slovenského jídla - halušek.. Samo o sobě otevírá nekonečné možnosti.
Škvarky a tofulíny
Receptů je plný internet, při pohledu na seznam surovin, nás však může odradit jejich dostupnost. Vegfluencer Pavel Ovesný proto doporučuje ingredience, které umíme nakoupit i v nejbližší večerce.„Tofu můžeme nakrájet na plátky nebo kostičky a poté smažit na oleji, grilovat, udit nebo péct. Na pomazánky jej můžeme rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru. Přírodní tofu na slano doporučuji naložit do marinády. Uzené nebo marinované tofu chutná dobře i bez další úpravy, ale s hořčicí bude chutnat lépe, stráví-li pár minut na pánvi. Nebo jej můžete naložit podle vzoru českých klasik do octového nálevu či oleje a vytvořit tak utopence nebo tofulíny,” píše Ovesný. Vyzdvihuje, že kvalitní tofu značky Lunter lze v našich zeměpisných šířkách pořídit prakticky všude.Dále přidává recepty na „chlupaté knedlíky“ s tofu „slaninkou“, bezvaječné lečo nebo tofu míchaná vejce. Nejde přitom o žádnou novinku. O neprobádaných možnostech této potraviny se u nás mluvilo již před třemi desetiletími."Z tofu lze udělat i škvarky pro brynzové halušky," řekl pro SME Jan Lunter v roce 1996, kdy teprve rozbíhal firmu. „Dá se použít na špagety nebo jako řízek. Právě to je pro tofu typické, že může přibrat chutě každé národní kuchyně a je mimořádně zdravé,“ řekl tehdy.Jan Lunter věděl, o čem mluví a od té doby mu za pravdu dávají nové a nové studie. V tofu je spousta proteinů, málo tuku, a nenajdete tam cholesterol. I Americká kardiologická asociace uvádí, že tofu je dobré pro předcházení problémů se srdcem.Studie z roku 2020, která zkoumala data od více než 210 tisíc amerických lékařů, odhalila, že lidé, kteří jedí tofu alespoň jednou týdně, mají o osmnáct procent nižší riziko problémů se srdcem než ti, kteří se k němu dostanou jen zřídka. Sójové výrobky včetně tofu v jídelníčku také snižují riziko úmrtí na infarkt.Na Slovensku máme štěstí. Tofu nejvyšší kvality koupíte v nejbližším obchodě. Jedním nákupem tak umíte najednou podpořit domácího výrobce, vychutnat si výborné jídlo a udělat něco i pro své zdraví.Je to jen na vás. Tofu může nahradit maso v klasických receptech, ale, jak jsme již zmiňovali, nabízí toho mnohem, mnohem víc. Může být základem krémových nebo tradičních pomazánek. Z výrobků značky Lunter si vyberete, ať už máte chuť na něco grilovaného, sladkého chilli nebo na mořské tóny.Vybrat si můžete bazalkové tofu nebo přírodní, které pak můžete dochutit přesně způsobem, jak to máte nejraději, na sladce či naslano.Zdroj: Lunter - www.lepsisvetchuti.czFoto: se souhlasem Lunter