Fitness makový koláč
Postup
Spodní vrstva:
Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii nebo meruňku) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií nebo meruňkou), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 - 45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice.1hrnek - jemně strouhaný kokos1hrnek - kešu1hrnek - mandlová mouka nebo mleté mandle1lžíce - skořice 100g - kvalitní máslo200g - mletý mák200ml - kokosové mléko1lžíce - máslo1/2ks - šťáva z citrónu250g - tučný tvaroh nebo zakysaná smetanaks - vanilkový extrakt1ks - vejce1ks - bílek1lžíce - skořice na náplňks - sladidlo podle vlastního výběru. Já použila medpříprava - 15 - 20vaření - 45