Fazolky nakyselo s vejci
Ingredience
- 400 g zelené fazolky
- 500 g brambory menší varný typ B
- 4 ks vejce
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 150 ml smetana 30%
- 2 lžíce ocet 2 - 3 lžíce
- 1 hrst kopr čerstvý nasekaný
- sůl
- pepř mletý
Instrukce
- 1
- Fazolky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a uvařte tak, aby byly na skus, bude to trvat 5–8 minut. Fazolky slijte, vodu z nich zachyťte a fazolky krátce zchlaďte v ledové vodě.
- 2
- Brambory omyjte a uvařte ve slupce na skus. V kastrůlku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce, vařte je 8 minut, poté je zchlaďte proudem studené vody a oloupejte.
- 3
- V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilévejte vývar z fazolek a metličkou míchejte omáčku, měla by mít krémovou konzistenci, záleží na vás, jak hustou ji chcete. Omáčku vařte na mírném plameni asi 5 minut, vlijte smetanu, ochuťte ji solí, pepřem a octem. Do omáčky dejte vařené fazolky, nasekaný kopr a promíchejte. Podávejte s vařenými bramborami a vejci.
Prima recept. Jídla s koprem milujeme.
Také klidně jen kopr v salátu 🙂
Tohle je taky moje oblíbené jídlo. Manžel to nejí, tak občas, když mu něco zbyde z minulého dne, a jen pro něho, tak já si udělám fazolky na kyselo. Mńamka 🙂
Přítel je má také spíše rád jako přílohu, třeba fazolky se slaninou 🙁