Vepřové ve švestkách

Vytisknout recept
Pomalu se nám blíží podzim, tak přidávám jeden hřejivý, slaďounký a vydatný recept na (nejen) sváteční oběd:
Maso je nejlepší péct v kuse, je pak šťavnatější, pokud hodně spěcháme, plátky nebo kusy jsou zas rychlejší... tak to nechám na vás, každopádně jej očistíme, lehce proklepneme dlaní, osolíme a opepříme. Na rozpuštěném sádle (nebo oleji) zprudka opečeme, aby se zatáhlo a zůstala vevnitř šťávička. 
Do hlubšího plechu nebo pekáče uložíme maso a kolem něj vypeckované rozpůlené švestky. Můžeme lehce poprášit skořicí, zázvorem, případně jiným sladce vonícím kořením (badyán, hřebíček,...), pečeme ve vyhřáté troubě do měkka a zlatova. Chuť masa se krásně uvolní do švestek, ty se rozpadnou na výborný sosík. Ovoce uvolní dostatek vody, nepodlévám, ale kdyby se vám náhodou zdálo, že se chtějí připékat, podlejeme vodou nebo ještě lépe černým pivem.
Jako přílohu doporučuji šťouchané brambory s pečenou cibulkou a česnekem, případně čerstvý chleba. Když si k tomu ještě uvaříme svařák, podzimní pohodu máme jak vyšitou.
Dobrou chuť!
 
Foto: Pinterest
600 - 800g - Vepřové maso
500g - Švestky
2lžíce - Olej, ještě lépe sádlo
dle chutiks - Sůl, pepř
příprava - cca 2 hodiny
vaření - 10 minut
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila ZuzanaPučoková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account